Galériával

2022.01.14. 11:28

Legalább 40 új munkahely keletkezik a kalocsai üzemépítésnek köszönhetően

Az alkalmazottak száma a negyedével emelkedik, csak az ANDA Group kalocsai telephelyén, ahol 940 milliós állami támogatással épül többmilliárdos üzem, de egy ezer négyzetméteres könnyűszerkezetes raktárat máris átadtak.

Gábor János

A cégcsoport 2,2 milliárd forint összértékű beruházással épít 5.300 négyzetméteres csarnokot, benne üzemet, gyártósort, illetve logisztikai raktárat és irodahelyiséget, de még ennél is nagyobb tervei vannak a kalocsai egységgel. Az ANDA a mostani, Róna utcai létesítményei mellé húzza fel a monumentális ingatlant, amiről az új, könnyűszerkezetes raktáruk csütörtöki átadóján árult el többet a vezérigazgató. András Attila az alapkőletétel előtt kifejtette: lévén újteleki származású, és máig az ő családja vezeti a promóciós tárgyak emblémázásával és forgalmazásával foglalkozó vállalatot, természetes volt számára, hogy a fejlesztéseket is ebbe a régióba hozza, nem pedig a fővárosi telephelyre.

A vezető beszédéből kiderült: éppen 25 éves a cégcsoport, amivel 2007-ben tudtak kilépni a nemzetközi piacra, majd 2014-ben nyitották meg hozzá a kalocsai telephelyet. Jelenleg kb. 400, több mint tíz nemzetiségbe tartozó alkalmazottjuk van, tavaly ötven ország felé exportáltak és nagyjából 5.500 aktív ügyféllel rendelkeznek. 

A kalocsai beruházás nyomán bő 25 százalékos emelkedéssel 200 fölé fog emelkedni a jelenleg 160 fős állomány létszáma, és ez csak a most küszöbön álló fejlesztés következménye, hiszen a fent írt csarnokon túl újabb épületeket fognak felhúzni, így néhány év alatt összességében kb. négymilliárd forintos befektetést hajtanak végre.

Az átadón szintén felszólaló Font Sándor országgyűlési képviselő hangsúlyozta: bár soknak tűnhet az ANDA Group terveihez biztosított 940 millió forintos normatíva, az ilyen és ehhez hasonló nagyságrendű támogatások nagyon precíz számítások után kerülnek a magánvállalatokhoz. A folyósításokat annak tudatában hajtja végre az állam, hogy a befektetett pénze néhány év alatt - adók formájában - megtérül, ezt követően pedig csak hasznot termel. Az átadón hírportálunknak is nyilatkozó honatya kifejtette: komoly elvárásokat támaszt a kormány az olyan cégek felé, akiknek ekkora összegeket biztosít fejlődésre. Az ANDA kalocsai jelenléte szerinte azért is komoly jelentőségű a régió számára, mert erősíti a törekvést, hogy ne csak nagyvárosok környékére koncentrálódjanak jelentős befektetések. 

Összehasonlításképpen Kecskemétet emelte ki, ahol a KKV-k egyre nehezebben találnak helyet maguknak, és ez lehetőség a vidéknek, így az olyan 10-20 ezres településeknek is, mint Kalocsa. A 2014-16-tól felívelő gazdasági fejlődés után azt a tendenciát vette észre, hogy a tőke egyre szívesebben fordul az ilyen régiók felé, főleg akkor, ha a közelében Duna-híd is épül.

Font Sándor az állami elvárásokat firtató kérdésünkre leszögezte: a támogatások fejében exportnövekmény keletkezését, a magyar GDP-hez történő magasabb hozzájárulást, de mindenek előtt a foglalkoztatotti létszám és bér emelkedését kérik a cégektől. 

Ez az ANDA esetében sincs másképp, és azt reméli, hogy a munkakörnyezet általános javulásával még többen döntenek a helyi letelepedés és családalapítás mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!