galériával

2021.06.28. 17:10

Bács-Kiskun megye jó hírét viszik a díjazott borok 

Kiválasztották a megye legkiválóbb borait. A Bács-Kiskun Megye Bora verseny győztesei egy éven keresztül viselhetik a Megye Bora kitüntető címet. A megmérettetésre összesen 18 borászat 33 tételt nevezett a Kunsági, illetve a Hajós-Bajai borvidékről. Az eredményhirdetést a Hungarikum Liget borkatedrálisában tartották hétfőn. 

Vajda Piroska

Fotó: BUS CSABA

Bács-Kiskun megye legjobb fehér-, rozé- és vörösborát a két borvidék versenyén aranyérmet elnyert borok közül a szakmai zsűri – Szabó Attila, Dora-Tóth Imre, Járvás Mónika, Kővágó Róbert, Urbán Péter – választotta ki Lakiteleken. A Hungarikum Liget Borkatedrálisában dr. Mák Kornél a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke hirdette ki győzteseket. Köszöntőjében elmondta, a megye számára rendkívül fontosak a Duna-Tisza közének borászatai, melyek piac – és versenyképesek, erre már számos hazai és nemzetközi verseny is bizonyosságot adott. Mint mondta, az Alföld borainak méltó helye van az asztalokon és az üzletek polcain.

A Megye Borai külön emblémával ellátva képviselik a megyét országos és nemzetközi eseményeken.

Az pedig külön elismerés, hogy a Hungarikum Liget Borkatedrálisában is előkelő helyet kapnak – hangsúlyozta az alelnök. Hozzátette: a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat célja az alföldi borok népszerűsítése, hiszen a Megye Bora cím nagymértékben hozzájárul a megyei identitás erősítéséhez és példát állít a feltörekvő borászok számára.

Mák Kornél az eredményeket ismertetve elmondta, Bács-Kiskun Megye Fehérbora 2021 címet a soltvadkerti Ritter Borászat Sauvignon blanc 2020-as borával nyerte el. Elhangzott, hogy Ritter Balázs soltvadkerti borász mérnök, több mint egy évtizede foglalkozik szőlőtermeléssel és borászattal. Az elméleti tudást az őseitől örökölte. A munka, valamint a szőlő iránti alázatot mindig szem előtt tartva igyekszik bemutatni a Kunsági borvidék finom illat és zamatgazdagságát. Családi gazdaságukban 16 hektáron gazdálkodnak és régóta jelen lévő fajtákat termelnek, mint az Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Kékfrankos.

Bács-Kiskun Megye Rozébora 2021 címet a kiskőrösi Vass Borászat Cabernet Sauvignon rozé 2020-as bora nyerte.

A pincészet családi vállalkozásként működik 1998 óta. Boraikat saját, illetve a környékről felvásárolt szőlőből készítik, hazai és nemzetközi versenyeken is kiválóan szerepelnek. Számos alkalommal Kiskőrös Város Bora címet kaptak, de képviselték már a megyét is több ízben a Megye Bora cím elnyerésével.

Bács-Kiskun Megye Vörösbora 2021 címet a császártöltési Csanádi Szőlőbirtok Cabernet Sauvignon 2018-as bora kapta.

A családi vállalkozás alig egy évtizede indította el a borászati üzletágat azzal a céllal, hogy a megtermelt szőlő minél nagyobb részéből saját maguk készítsenek prémium minőségű palackos borokat. Termékeik magas minőségét az ültetvényeikről gondosan válogatott alapanyagok, a magas színvonalú borászati technológia és fiatalos szemléletük biztosítja.

Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címet idén Gruber Attilának ítélték a borbírák.

A fiatal nemesnádudvari borász azt vallja, hogy a hagyományos és az új technológiák ötvözésével őrizhetőek meg a friss és gyümölcsös zamatok. Az elmúlt két évben több aranyérmet is szereztek borai. A nemesnádudvari történelmi pincesor egyik prészháza Gruber Attiláé, aki csaknem három hektáron gazdálkodva termeli az olyan illatos, gyümölcsös, zamatos borokat, mint az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a chardonnay, a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a zweigelt vagy a merlot.

Az eredményeket értékelve Szabó Attila a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője, a bíráló bizottság elnöke elmondta, több esetben is meglepetéssel tapasztalták a minőségi csúcsot. Leszögezte, a bírálatban résztvevő zsűri tagokkal együtt biztosak abban, hogy a most kiválasztott borok méltán viszik a megye jó hírét országszerte.

Részletes eredmények:

Bács-Kiskun Megye Fehérbora 2021

1. Ritter Borászat – Sauvignon blanc 2020 – Soltvadkert

2. Polyák Borászat – Schardonay 2020 – Kunszállás

3. Eifert Borház – Cserszegi fûszeres 2020 – Soltvadkert

4. Umenhoffer Pince – Olaszrizling 2020 – Hajós

Bács-Kiskun Megye Rozébora 2021

1. Vass Borászat – Cabernet Sauvignon rozé 2020 – Kiskőrös

2. Vass Borászat – Néro rozé 2020 – Kiskőrös

3. Szentpéteri Családi Pincészet – Cabernero 2020 – Kiskőrös

Bács-Kiskun Megye Vörösbora 2021

1. Csanádi Szőlőbirtok – Cabernet Sauvignon – 2018 – Császártöltés

2. Szentpéteri Családi Pincészet – Kékfrankos – 2018 – Kiskőrös

3. Polyák Borászat – Kékfrankos – 2019 – Kunszállás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!