gazdaság

2021.06.20. 11:30

A gasztroturizmust célozza meg Császártöltés

Császártöltés határában 650 hektáron terem a szőlő. A bor a gasztroturizmus részeként egyre nagyobb szereppel bír. Lakner László hegyközségi elnökkel beszélgettünk.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

A közel kétezer hektáros Hajós-Bajai borvidék második legnagyobb hegyközsége a császártöltési. Az utóbbi egy-két évben úgy tűnik, hogy visszajött a gazdák bizalma, támogatással igaz, de telepítik a szőlőt. Lakner László a hegyközség elnöke azt mondja, hogy több tíz hektáron újul meg a határ. A kérdés csak az, hogy milyen szőlőfajtában bíznak az emberek?

– Bár mi azt mondjuk, hogy telepítsenek veltelinit, szürkebarátot, mert hosszabb távon azt jobban lehet értékesíteni, inkább a cserszegi fűszeres és aletta mellett döntenek. Érthető. Ezek viszonylag korán érnek, illatosak és elég biztonságosan teremnek. Jelenleg mind a fehér, mind pedig a kékszőlőből készült borra van piac, bár talán több vörösbort is lehetne értékesíteni. A faluban az olasz- és a rajnai rizling a népszerű bor, de a legutóbbi egyesületi bormustrán például egy sauvignon blanc borral nevező gyönyörű mintával jelentkezett. Ez utóbbiból lehet nagy bort készíteni, de csak kevés sauvignon szőlő terem a határban – mondta az elnök.

A borkultúra ápolásában fontos szerepet játszanak a Császártöltési Pincesorokért Egyesület tagjai.

Ez a szervezet azon kívül, hogy egy szakmai baráti kör, egyben arra is jó, hogy motiváljon például kezdő borászokat a szakmai fogások elsajátítására. A faluban talán részben az említett szervezet hatására is egyre többen vásároltak pincét, jó néhányan pedig a régi családi ingatlanokat felújítják.

Ma már az eladó pincék értéke jelentősen megemelkedett a korábbi árakhoz képest. A borászathoz kedvet kapott fiatalabb termelők a korábbi mintákhoz képest egyre jobb italokat készítenek. A fiatalok közül többen – a saját szintjükhöz képest – egyre jobb borokat készítenek, vendégeket is fogadnak. Többen adóraktári engedélyeket váltottak ki, a pincészetekre hivatalos engedélyeket kértek. A korábbi helyzethez képest a jelenlegi biztatónak látszik. A tendencia az elmúlt két évben erősödött fel.

– Most úgy látom, hogy a szomszédos Hajós, az országos hírű bortelepülés mellett, Császártöltés is a lehetőségeit kihasználva lendületbe jön. A pincesoron egyre többen építtetnek kiülő teraszokat. Ezeket nem csak maguk örömére készíttetik a családok, hanem valószínűleg hosszabb távú tervek megvalósítását is tervezik – hangsúlyozta az elnök, majd hozzátette, hogy ez nem volt mindig így, hat éve, amikor a napforduló ünnep keretében Pintér Tibor lovas színháza előadta az István a király című rockoperát a borászatuk udvarában, akkor sokan csak nevettek, hogy turizmust Császártöltésen nem lehet beindítani. Nem lett igazuk. Talán akkor ültették el azt a bizonyos gondolatot, amely következtében beindult az érdeklődés a falu iránt.

– A polgármester, Takácsné Stalter Judit is ráérzett arra, hogy nagyon sok olyan értéke van a falunak, amelyet ki lehet ajánlani a turistáknak. Császártöltés benevezett A legszebb fekvésű falu versenybe, amelyen országos második lett. A Gasztroangyal műsorsorozat keretében a falu újból bekerült a televízióba. Júniusban nyitottak a pincéink, ahol az egyesület 10 pincészete mutatta be a borait. A múlt héten megszervezték a Sváb ételek fesztiválját, augusztusban pedig a Falualapítók háromnapos ünnepét tartják meg. A fiatalok pedig bíznak benne, hogy lehet turizmust csinálni. Innét a pincék felújítása. A kérdés az lesz, hogy ez hány embert tud majd Császártöltésre csábítani – mondta végül Lakner László hegyközségi elnök.

Fotó: Barta Zsolt

Borvidéki eredmények

Június 8-án Császártöltésen a Lakner Winery Kft. adott helyet a Hajós-Bajai borvidéki Borversenynek. A megméretésre 29 termelő nevezett 131 bormintával, melyből 65 fehér, 17 rosé, 2 siller és 47 vörös volt. A fehér kategória 1. helyezettje a Gruber Pincészet (Sauvignon Blanc 2020), míg a 2. az Umenhoffer Pince (Olaszrizling 2020), a 3. Gruber Pincészet (Királyleányka 2020) lett. Rosé kategória: 1. Koch Borászat (Kékfrankos Rosé 2020), 2. Antal Pincészet (Kékfrankos Rosé 2020), 3. Koch Borászat (Cabernet Sauvignon Rosé 2020). Vörös kategória: 1. Csanádi Szőlőbirtok (Cabernet Sauvignon 2018), 2. Koch Borászat (Cuvée 2018), 3. Berger Gábor (Cabernet Franc 2020).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!