gazdálkodás

2021.03.05. 07:00

Emelkedtek a termények felvásárlási árai Bács-Kiskun megyében

A jelek szerint a világgazdaság felértékelte a hazai növénytermesztést. A betakarítás óta folyamatosan emelkednek a termények felvásárlási árai, s a drágulás végét egyelőre nem látni.

Miklay Jenő

Magtározás a Homokhátságon. Főleg a kukoricát pártolják a gazdák

Fotó: Miklay Jenő

A világgazdaság felértékelte a hazai növénytermesztést. A betakarítás óta folyamatosan emelkednek a termények felvásárlási árai, s a drágulás végét egyelőre nem látni.

A kukoricáról a tavaly nyári felvásárlási szerződések tonnánként még 43–45 ezer forintról szóltak. A betakarításkor 48 ezerért számolták, s aki akkor nem adta, kivárt néhány hónapot, 50–55 ezret kapott érte. Az utóbbi hetekben pedig nagyjából 20 százalékot kúszott az ára felfelé. Február elején tonnája a 72 ezer forintot is elérte kamiontételekben.

– Telephelyeken jelenleg 69 ezer forint körül megy a kukorica. Nem tudjuk azonban jó szívvel kimondani ezt az árat az állattenyésztők előtt. A mi cégünk jelenleg 63 ezer forintért adja, úgyszólván szolidaritásban vagyunk a meglehetősen nehéz gazdasági helyzetben lévő tenyésztőkkel. Elviselhető áldozat ez részünkről, hiszen a 60 ezer forint körüli értékesítési árral még jól kijövünk gazdaságilag – mondta Pesti Gábor, a terményforgalmazással is foglalkozó nagykőrösi Pesti és Társa Mezőgazdasági Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vezetője.

Ami üdvözlendő a növénytermesztési oldalon, az most annyira hátrány az állattenyésztésben. – Sajnos nem látunk bele a tőzsdei folyamatokba, de feltételezhető az is, hogy a jelenlegi áremelkedések nem a valós kereslet szerint alakulnak, s talán egy léggömb az, ami majd kipukkad. Reálisnak tűnnek azonban a hírek a növekvő távol-keleti importról. Úgy tudjuk, Kína szinte kiszippantja Euró­pából a fölös gabonát a rohamosan bővülő állattenyésztése számára. Tegyük azt is hozzá: a szántóföldi szemesek drágulása nem csak a kereslettel függ össze, mindannyian érzékeljük a forint euróhoz, dollárhoz mért gyengülését is.

Akármi történik, egyelőre nem látni jelét annak, hogy a gabonapiacon megállna az áremelkedés, s ez a folyamat az állattenyésztők szempontjából nagyon aggasztó. Az ágazat kettős szorításba került. Egyfelől a kiszállítások megtorpantak, esett a hús felvásárlási ára, közben egyre költségesebb takarmányhoz jutniuk.

A tápok ára is nőtt, 20% körül. Főleg az olyan gazdaságok juthatnak bajba, ahol nincs termesztői háttér.

Az utóbbi hónapokban nem maradt veszteg az étkezési búza felvásárlási ára sem. Agrárgazdasági hírek szerint napjainkban tonnánként 70 ezer forintért értékesíthető, magával húzva a kevésbé jelentős takarmányok, mint a tritikálé és az árpa árát is. Az olajosok szintén drágultak. A repcét újabban tonnánként 140 ezer forinton számítják, a napraforgó tonnánként elérte a hihetetlennek tűnő 180 ezer forintot. Pesti Gábor információi szerint Dél-Pest megyében a termesztők számára biztatóak az idei termésre szóló lekötések. Az egyik környékbeli felvásárló az újbúzára tonnánként 60 ezer, a kukoricára 55 ezer, a repcére és a napraforgóra 140 ezer forint áron szerződik. A piaci helyzet alakulása következtében máris jelei mutatkoznak annak, hogy a homokhátsági gazdák a kukoricatermesztés felé orientálódnak. Ezen a tájon a többi fő növényhez képest, kedvező időjárás esetén, a kukorica termesztése jövedelmezőbb – hallottuk a szakembertől.

Magtározás a Homokhátságon. Főleg a kukoricát pártolják a gazdák
Fotó: Miklay Jenő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!