beruházás

2021.02.09. 13:50

Vonzóbb és élhetőbb lesz Tiszaug a bölcsőde felépülése után

Egy új bölcsőde megépítésével szeretné még vonzóbbá és élhetőbbé tenni Tiszaugot a helyi önkormányzat. A korszerű intézmény megépítésére, illetve a csapadékvíz-elvezető csatorna korszerűsítésére a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatás a település.

Vajda Piroska

Káré Gábor polgármester elmondta, hogy keresik a lehetőségét a további pályázatoknak

Forrás: Petőfi Népe

A helyiek igényeit figyelembe véve még idén egy minibölcsődével gyarapodik a település. Az új, korszerű intézmény az óvoda szomszédságában épül meg, Kristóf Attila építész tervei alapján. A beruházás három új munkahelyet teremt a faluban – tudtuk meg Káré Gábor polgármestertől.

Hírportálunknak elmondta, mivel egy ilyen kis település nem tudna önerőből bölcsődét építeni, pályázati forrást vesznek igénybe a beruházáshoz. A megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 40 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a tiszaugi önkormányzat. Hozzátette, sajnos ez az összeg nem elegendő a teljes beruházásra, ezért keresik a lehető­ségét további pályázatoknak.

Káré Gábor szerint egy ilyen kis településnek a lakosságmegtartás szempontjából nagy szüksége van az infrastruktúra fejlesztésére, ezen belül pedig a bölcsődére. Első körben kilenc család jelezte, hogy igényelnék a bölcsődei szolgáltatást.

A polgármester abban bízik, hogy a beruházás megvalósításával ezek a kisgyermekes családok biztosan nem hagyják el a települést.

A településvezető nem ok nélkül aggódik, az általános iskola megszüntetése óta ugyanis az elmúlt több mint egy évtizedben felére csökkent a gyermekek száma a faluban. Akkor száznyolc gyerek járt az intézménybe, most ennek csupán a fele buszozik naponta Lakitelekre. Az alig ezer lélekszámú településen jelenleg 22 óvodás­korú gyermek van. Évente átlagosan mindössze 6 gyermek születik. Bár a gyermekek száma csökken, az összlakosságszám csekély mértékben ugyan, de emelkedik. Problémát jelent azonban az elöregedés, mert a betelepülők is inkább idősebbek – részletezte a polgár­mester.

Káré Gábor polgármester elmondta, hogy keresik a lehetőségét a további pályázatoknak
Fotó: Petőfi Népe

Káré Gábor arról is tájékoztatta hírportálunkat, hogy a bölcsőde építése mellett a főutca csapadékvíz-elvezető hálózatának rekonstrukciójára szintén 40 millió forint támogatást nyert a település. A fejlesztés már régóta indokolt volt, a meglévő csatornahálózat ugyanis elavult, nem vezeti el megfelelően a csapadékot, a kapubejáróknál az átereszek beszakadtak, ezért ezeket is kicserélik.

A polgármester örömmel számolt be arról is, hogy hamarosan a végéhez ér az 50 millió forintos horgászturisztikai fejlesztés, melynek során a több mint ötvenhektáros Holt-Tisza környékét teszik rendbe, hogy még jobb körülményeket biztosítsanak a faluba látogató horgászoknak, vendégeknek.

Felajánlásból készül a kálvária

Káré Gábortól azt is megtudtuk, hogy húsvétra készül el a település kálváriája, amit egy magánszemély felaján­lásának köszönhet Tiszaug. A Jézus szenvedéstörténetét ábrázoló stációk egy falon lesznek elhelyezve. A képeket a Lakiteleken élő Czinege Edit keramikus készíti, a talapzatot az önkormányzat építi. A kálvária a katolikus kápolna előtt kap helyet és húsvétkor szeretnék felszentelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!