Kaskantyú

2021.02.18. 15:30

Nem ébredt még fel a szőlő a hőingadozásra

Az elmúlt napokban farkasordító hidegek voltak éjszakánként, miközben januárban néhány napon keresztül a márciusi langyos napokat idézte az időjárás. Hogy bírják az ilyen hatalmas változásokat a szőlők? A kérdést Filus János, a kaskantyúi hegyközség elnöke, magántermelő válaszolta meg.

Barta Zsolt

Filus János bort kínál egy korábbi rendezvényen

Fotó: Barta Zsolt

– A növény számára ez a hideg jelentős stresszt okozott. Bár rügyvizsgálatot még nem végeztünk, úgy gondolom, hogy jelentős kár nincs az ültetvényekben. A növény belső folyamataiban ma még magasabb a cukor szintje, mint a keményítőé. Most még mély nyugalmi állapotban pihen, nem indult meg az átalakulás. A téli belső védelmi rendszer működik. Félő, hogy a következő hatalmas 20–25 Celsius-fokos hőingadozás – ha bekövetkezik – olyan állapotban találja a növényt, hogy károkat is okozhat – mondta hírportálunknak a szakember.

– A rezisztensek – aletta, bianca, neró, kunleány – bírják a hideget, a többi fajta úgy általában –15 fokig elviseli a fagyot. A hőingadozást, a téltűrést azonban nem szeretik a nem rezisztens szőlők. Az ezerjó, az arany sárfehér, a generosa, az Irsai Olivér érzékenyek. A cserszegi fűszeres viszont jobban bírja ezt a megterhelést. A kékszőlők közül a kadarka tartozik még az érzékenyek körébe – mondta Filus János.

Mit tehet ilyenkor egy gondos gazda? Filus János, aki a kiskőrösi evangélikus gimnázium és szakgimnázium kertészmérnök tanára, azt mondja, ha a szőlő tápanyag-utánpótlása rendben van, a zöldmunkára is odafigyelnek, illetve nem volt éveken keresztül túlterhelve az ültetvény, akkor jó eséllyel átvészeli a hideget a szőlő.

– A borvidékünkön a gazdák nagy része a magas művelésű tőkéket betakarja, így a tőkealapi részről fagyok után sok hajtás nőhet ki és ezekből új tőkét neveltetünk. A szálvesszőlehúzással főleg a keceli térségben élnek a gazdák – magyarázta Filus János, majd hozzátette: tavaly ősz óta kevés csapadék esett a térségben, pedig a gazdák nagyon várták a havat. Jelenleg szinte mindenhol alacsony a vízszint.

– A négyméteres ásott kút most éppen száraz, ami nem túl biztató – tette hozzá Filus János, a kaskantyúi hegyközség elnöke, aki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának a szőlészeti küldöttje is.

Filus János bort kínál egy korábbi rendezvényen
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!