beruházás

2021.01.31. 12:06

Uniós és hazai támogatásokból renoválják a templomot Tabdin

A községben nagyon romlik a katolikus templom épületének az állaga, és ezt önerőből a hívek képtelenek megállítani. Az 1960-ban felszentelt Szent Erzsébet-templom felújítására, úgy tűnik, lehetőség nyílik.

Barta Zsolt

Rideg László (balról a második) tájékozódik a Tabdi templomban

Fotó: Subáné Kiss Kriszta

Néhány héttel ezelőtt Szimilkó Lászlóné, a templom gondnoka tett közzé felhívást az egyik közösségi oldalon, mely szerint ólomüveghez értő szakembert keresnek. Így került a képbe a kiskőrösi Szomor Ferenc, akinek gyors állapotfelmérés után nemcsak az ablakok javítására, de a többi probléma megoldására is akadtak ötletei. A meghajlott és ezáltal már veszélyessé váló ólomüveg ablakok mellett ugyanis a beázás, a korszerűtlen fűtés, az elavult nyílászárók és a 60-as éveket idéző elektromos hálózat is gondot okoz.

Kovács Sándor plébános elmondta, hogy az elmúlt hatvan év során komoly felújítás nem történt. A kötelezően elvégzendő munkák becsült összege 50–100 millió forint lesz majd. A korábbi gyűjtésekből egy elkülönített számlán 2 millió 750 ezer forint vár arra, hogy belső festésre költsék. Jótékonysági rendezvények szervezésével és az évente benyújtandó egyházi pályázatok elnyerésével szeretnék gyarapítani az összeget.

Kikérték a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Tabdin élő elnökének, Rideg Lászlónak a véleményét is. Ő elmondta, hogy a 2021–2027-es európai uniós pénzügyi ciklus pályázati kiírásai 1-2 hónapon belül várhatók. Valószínű, hogy energetikai korszerűsítésre lehet majd pályázni. Addig is fontos, hogy minél előbb kész tervekkel rendelkezzenek, hogy a pályázatok megjelenésekor minden szükséges dokumentum a rendelkezésükre álljon. Javasolta, hogy a Magyar Falu Program pályázatait is kísérjék figyelemmel Tabdiban.

Rideg László (balról a második) tájékozódik a Tabdi templomban
Fotó: Subáné Kiss Kriszta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!