iparűzési adó

2021.01.18. 18:42

Kompenzálják a kiesett bevételeket Kalocsán

A városi büdzsében közel négyszázmilliós tételt képvisel az éves iparűzési adó fele, amitől a veszélyhelyzeti intézkedések miatt estek el. De Kalocsát is kárpótolják az iparűzési adó csökkentéséért; a kompenzációt a veszélyhelyzeti intézkedések miatt a 2021. évi iparűzési adó felének elvesztése miatt kapja meg az önkormányzat.

Gábor János

A Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntésről videóüzenetben értesítette a lakosságot és a vállalkozásokat a polgármester. Dr. Filvig Géza a közleményben hangsúlyozta: „Kalocsa város idei költségvetésével a kormány megnyugtató intézkedésének köszönhetően” lehet biztonságosan tovább tervezni. Hozzátette: a 25 ezer főnél kevesebb lakossal rendelkező települések önkormányzatainak kisegítésével „a bizonytalanság elhárult”, az állam kompenzálni fogja a kieső adóbevételeket. A kormány várhatóan két részletben folyósítja majd a pénzt, így „biztosítva a zavartalan működést”.

A város egyébként a járvány előtt emelkedő iparűzésiadó-bevételt produkált: 2018-ról 2019-re, mindössze egy év alatt, 77 millió forinttal több folyt be az önkormányzat kasszájába, csak a területén működő vállalkozásoktól. Nem ez volt az egyetlen olyan adónem, ami többet hozott a konyhára, hiszen kisebb mértékben növekedtek vagy legrosszabb esetben stagnáltak az építményadóból, idegenforgalmi adóból és az országos költségvetéssel egy ideje megosztott gépjárműadóból származó bevételek is.

A 2019-es helyi adók összességében 791 millió forintot tettek ki, ami 2020-ról már nyilván nem mondható majd el, így jól fog jönni a kompenzálás, ami Kalocsa esetében biztosan több száz millió forintot fog jelenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!