bács-kiskun

2020.11.04. 13:15

Jelentős visszaesést hozott a járvány

Elkészült a megye első fél évre vonatkozó gazdasági látlelete. A Központi Statisztikai Hivatal a közelmúltban publikálta az adatokat.

baon.hu

Az idei év harmadik hónapjának közepétől élünk együtt a koronavírus-járvánnyal. A második negyedév az egészségügyi veszélyhelyzet miatt jelentős gazdasági visszaesést okozott az országban.

A megyében, a cégek adatai alapján, az ipar teljesítménye 14 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A megyei székhelyű építőipari szervezetek termelése 4,7, a beruházások volumene harminc százalékkal csökkent. Az első fél évben több lakást vettek használatba, mint egy évvel korábban, a lakásépítések népességre vetített száma azonban továbbra is elmaradt az országos átlagtól.

Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma jelentősen visszaesett. A kiskereskedelmi forgalom volumene három százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától, egy lakosra jutó összege 512 ezer forint volt, az országos átlagnál (553 ezer forint) kevesebb.

Az idei év első fél évében Bács-Kiskun megyében többen születtek és kevesebben haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. A természetes fogyás a megye népességét 1211 fővel csökkentette.

A második negyedévben – az országos folyamatokhoz hasonlóan – a foglalkoztatottak száma csökkent, a munkanélkülieké emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A foglalkoztatási arány 57 százalékos volt, ez elmaradt az országos átlagtól, a munkanélküliségi ráta viszont 6,1 százalék volt, amely meghaladta az országos értéket. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 8,6 százalékkal magasabb volt az első fél évben, mint az előző év azonos időszakában. Összege bruttó 332 ezer forint, amely továbbra sem érte el a megyék – főváros nélkül számított – átlagát, amely 341 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!