kalocsa

2020.11.12. 14:43

Bezárják az Újvárosi óvodát

A rossz állapotba került épületben nem működik megfelelően a fűtésrendszer, ezért az önkormányzat kénytelen bezárni az Újvárosi Óvodát – jelentette be közleményben dr. Filvig Géza, csütörtökön.

Gábor János

Az Újvárosi Óvoda épülete évek óta rossz állapotban van, a kiváltására még bő másfél évet biztosan várni kell.

Fotó: Gábor János

A polgármester hangsúlyozta: „mindannyiunk számára a gyermekeink és családunk egészsége a legfontosabb”, ezért a tél beköszönte előtt meg kellett hozni a döntést. A város tavaly már felkért néhány szakembert, hogy vizsgálják felül az intézmény eső-kelő fűtésrendszerét; akkor „megnövelték az óvoda energia mennyiségét, és ezzel megoldódott a probléma”, írta Filvig. Hozzátette: a napokban már azzal a ténnyel kellett szembesülnie, hogy „az óvodában lévő régi, elavult elektromos hálózat nem bírja el a megnövekedett energiaigényt, így a fűtés a továbbiakban sem megfelelő az intézményben”.

A polgármester közölte: mivel a fűtéshálózat és az elektromos rendszer nem tudja biztosítani a csoportokban a megfelelő hőmérsékletet, a november 16-i héttel kezdődően bizonytalan időre kénytelen bezáratni az intézményt, „a gyermekek és az ott dolgozók védelme érdekében”. A zárlat miatt mihamarabb gondoskodni kell az Újvárosi óvodába járó 94 gyermek elhelyezéséről, amit a többi önkormányzati óvoda bevonásával oldanak meg. Filvig elnézést kért a kellemetlenségért és a szülőkre háruló többletfeladatokért, majd közölte: „mindent megtesz” azért, hogy kollégáival közösen megoldást találjon az áldatlan állapotra. Mint írta, azt a konzekvenciát vonja le az esetből, hogy a korábban felkért „szakembereknek nagyobb odafigyeléssel kellet volna kezelniük a feladatot”, hiszen a fűtésrendszer hibája több éve fennáll.

Mint ismert, a Kunszt utcai mellett pont az Újvárosi óvoda az az intézmény, amelynek épülete annyira rossz állapotba került, hogy már nem érdemes felújítani. A problémára még az előző önkormányzat reagált: pályázott és nyert egy nagyobb összeget a TOP keretéből, új óvoda építésére. A szándékba hiba csúszott, mivel az elhúzódó projekt költségei az építőipari árak emelkedésével elszálltak, így a tervezett 150 fős helyett csak 75 fős létesítmény felhúzása jöhetett szóba, és még ehhez is pluszforrást kellett szerezni, ami már a jelenlegi városvezetésre várt. Az összességében több mint fél milliárd forintos beruházás a nyáron kezdődött, az építkezés nagy erővel zajlik, a Petőfi Sándor és a Kígyó utca sarkán álló Ifjúsági Ház udvarán, de az épületet leghamarabb csak 2022-ben vehetik birtokba a gyerekek.

A Kunszt utcai óvodások is az új óvodába kerülnek, de a költözéssel még várni kell.
Fotó: Gábor János

A képek archív felvételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!