növényolajgyár

2020.08.17. 11:30

Új vezetőt neveztek ki a foktői cég élére

A Glencore-csoportba tartozó foktői növényolajgyár vezetését tősgyökeres helyi szakember, Sztrányóczki Dávid vette át.

Gábor János

A növényolajgyárban 150 ember dolgozik 

Fotó: Gábor János

A bátyai származású Sztrányóczki Dávid vegyészmérnök vezeti a továbbiakban a nemzetközi Glen­core-csoportba tartozó, foktői székhelyű Pannon Növény­olajgyártó Kft.-t. A céggel nemrég elnyert egy komoly szakmai díjat is, amit úgy értékel, hogy a kalocsai régió egyik legjelentősebb foglalkoztatójaként Európa élvonalába kerültek. A koronavírus őket is próbára tette: tízmilliókat költöttek rá és még többet fognak, hogy megvédjék a náluk dolgozó 150 embert.

– Tavaly pályáztunk az Év gyára versenyre, amelyről szakmai zsűri döntött. Kilenc kategóriából négyben indultunk, és háromban (termelés hatékonysága, vevői elégedettség, gyártást támogató folyamatok – A szerző) bekerültünk a top 3-ba – számolt be a néhány nappal ezelőtti eredményhirdetésről Sztrá­nyóczki. – Olyan cégek mögött végeztünk, mint a Bosch, a Continental vagy a Borsod­Chem, szóval tényleg előkelő helyet értünk el. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, ezúton is szeretnék gratulálni nekik, hogy egyáltalán lehetővé tették az indulást – szólt elismerően.

Sztrányóczki Dávid Bátyán töltötte a gyermekkorát, a szülei mind a mai napig itt élnek. Viszonylag korán elkerült hazulról: egy bentlakásos gimnáziumban tanult, majd vegyészmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Kilenc évig volt egy fővárosi tervező-kivitelező cég technológiai tervezője: vegyipari üzemek tervezése, különböző folyamatok levezénylése és projektmérnöki feladatok tartoztak hozzá. Második gyermeke megszületése után döntött úgy, hogy „egy időre elég volt Budapestből”, és a családdal hazaköltözött Kalocsára. Folyamatosan pályázott a Pannon Növényolajgyártó Kft.-hez, ahová 2016 tavaszán vették fel, először technológusként. Néhány hónap után felajánlották neki a nyersolajtermelő üzem vezetői pozícióját, amit 2020 májusáig töltött be. Ezt követően megbízott, majd augusztustól véglegesített gyárvezető lett.

A helyi születésű cégvezető elárulta: fontos időben érkezett az üzem élére, hiszen „nagyon komoly változások” előtt állnak, de erről többet még néhány hétig nem árulhat el. Most a nagyszabású tervek háttérmunkája zajlik, de már „célegyenesben vannak”, fogalmazott. A jövőről bizakodva, de óvatosan gondolkodik, mert látja a nemzetközi fejleményeket a Covid–19 kapcsán. Őket mindenesetre az első hullám nem akasztotta meg, ezért hisz benne, hogy a kidolgozott protokoll egy újabb felfutás során is megakadályozza a kollektíva megfertőződését.

– Több mint 50 millió forintot költött a gyár arra, hogy meg tudjuk védeni a dolgozókat. Az elsők közt kezdtünk el berendelni maszkokat, kézfertőtlenítőket, speciális takarításokat, extra fertőtlenítéseket. Előírtuk a maszkviselést, főleg a kamionosoknak, akik a legnagyobb rizikófaktornak számítanak, hiszen határon túl is mozognak. Velük a kontaktust a lehető legjobban limitáltuk: plexifalak mögül, mikrofonon beszéltek velük a dolgozóink – sorolta a saját szabályokat a gyárvezető.

A növényolajgyárban 150 ember dolgozik
Fotó: Gábor János

Nőhetnek a védekezési költségek, de fontos a dolgozók egészsége

Sztrányóczki Dávid lapunknak elmondta: – Felállítottunk egy „csontváz-organizációt” is, arra az esetre, ha mégis valahol előkerülne egy beteg a gyáron belül. Kialakítottuk azt a minimumlétszámot, amivel a termelést még fenn lehet tartani, akár egymástól hermetikusan elzárt dolgozókkal. PCR-tesztet végeztettünk az egész állományon, hogy lássuk, ha felütötte a fejét a vírus, de hál’ istennek nem történt ilyen – számolt be. Hozzátette: felkészülten várják az őszt, és számítanak rá, hogy tovább nőnek a védekezés költségei, de ennél sokkal fontosabbnak tartja a munkatársak védelmét és a termelés folyamatosságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!