ingatlanpiac

2020.07.22. 10:09

Több lakást adtak át megyénkben is

Az elmúlt négy évben évről évre több lakás épül Magyarországon, a növekedési ütem ugyanakkor 2018 óta lassul.

Barta Zsolt

Az idei első negyedévben is folytatódott a tendencia: 4775 új lakás épült az országban, mely harminc százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A növekedéshez a vidéki, kisebb lélekszámú városok lakásépítéseinek számottevő emelkedése járult hozzá leginkább. A fővárosban és a megyék döntő részében több új lakás épült. Az országos növekedéshez Budapesten kívül Somogy, Hajdú-Bihar, Pest és Bács-Kiskun megye járult hozzá a legnagyobb mértékben.

Az épített lakások átlagos alapterülete (96 négyzetméter) az előző év azonos időszakaihoz képest nem változott.

Az idei első negyedévben kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján 7032 új lakásnak az építése kezdődhetett el. Ez azonban negyedével kevesebb, mint egy évvel korábban. Az építendő lakások száma a megyék döntő többségében elmaradt az egy évvel korábbitól. Bács-Kiskunban 185 lakást vettek használatba március végéig. Ennek közel a fele a megyeszékhelyen épült. Az új lakások közel háromnegyedének természetes személyek, azaz többnyire családok, több mint egynegyedének vállalkozások voltak az építtetői.

Az új otthonok 58 százaléka családi ház volt, 41 százalékát többszintes, többlakásos épületben adták át. Átlagos alapterületük megegyezett az országossal. Az országoshoz hasonló mértékben a megyében is csökkent az építési kedv. Az idén kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma csak 177, ez pedig elmaradt az előző év azonos időszakáétól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!