2020.05.13. 17:30
Évi ezer strucc kel ki a halasi farmon
Több mint két évtizede foglalkozik a világ leggyorsabb kétlábú állataiként számontartott struccokkal a kiskunhalasi tenyésztő, Nagy Sándor. Az úgynevezett struccbölcsődében és -óvodában nevelkedett állatok körülbelül egyéves korukra érik el a százkilós súlyt. A strucchúst elsősorban Nyugat-Európában értékesítik, hazánkban inkább csak ünnepi fogások különlegességeként kerül az asztalra. A strucckeltetés fortélyairól és a minimum százkilós madarak értékesítéséről is beszélgettünk Nagy Sándorral.
Egy strucccsalád tavasztól őszig körülbelül száz tojással örvendezteti meg a tenyésztőket
Forrás: Petőfi Népe
Fotó: Pozsgai Ákos
– Nem mindennapi hivatást választott magának. Hogyan jött az ötlet, hogy strucctenyésztéssel foglalkozzon?
– Olyat szerettem volna csinálni, ami viszonylag helyhez kötött és nem csinálják sokan. Kezdő lépésként felvettem a kapcsolatot olyan emberrel, akinek voltak struccai, így sajátítottam el az alapokat, de a folyamatok csínját-bínját saját magam, autodidakta módon tanultam meg. Nehéz volt az első pár év, de aztán belerázódtam. Nem véletlen, hogy már huszonhárom éve foglalkozok ezzel.
– Milyen folyamatokat kell végigjárni, hogy az egy-másfél kilós strucctojásból kibújjon a fióka? Milyen alapvető szabályokat kell betartani a sikeres keltetéshez?
– Egy család, amelyben egy kakas és két tojó van, tavasztól őszig körülbelül száz tojást tojik. A strucctojásokat összeszedjük és egy hétig tároljuk 15–17 Celsius-fokon, naponta egyszer 180 fokot forgatjuk, hogy ne tapadjon le az embrió. Utána az előkeltető gépbe helyezzük őket, ahol 38-40 napig vannak, 36–36,5 Celsius-fokon és 20–25 százalékos páratartalmon. Lámpával figyelem őket, hogy melyik hol tart a fejlődésben, elméletileg 42 napra kelnek ki. Ezt követően a bújtatóba helyezzük őket, ahol olykor emberi segítséggel körülbelül egy nap alatt kelnek ki. Három-négy napot töltenek a bújtatóban, ahol megtanulnak lábra állni. Ez idő alatt nem kapnak se ennivalót, se vizet.
– Miután már stabilan állnak a lábaikon, hova kerülnek a kis jószágok? Mit és mikor kapnak először enni?
– Ezután az általunk csak bölcsődének nevezett nagy tálcára kerülnek, ahol 30 Celsius-fokot biztosítunk nekik, ott megtanulnak enni és inni, mi közben folyamatosan figyelemmel kísérjük az önállósodásukat. Először struccindítótápot kapnak és nagyon kevés lucernalevelet. Két hét után kerülnek óvodának nevezett nagy tálcába, ahol már kimehetnek a szabadba, ha legalább 20–25 fok van kint, de még nem ázhatnak meg. Egy hónapos kor körül szokták tőlem elvinni azok, akik hizlalni szeretnék őket. Ezt azért nem én csinálom, mert a keltetéssel és az előneveléssel ellentétben a felnevelésük nagyon helyigényes, különösen, hogy mi évente körülbelül ezer struccot keltetünk ki.
– Ezek a nagy testű madarak a legforróbb kontinensként emlegetett Afrika szavannáin őshonosak. Miként vészelik át az Európa klímájára jellemző, időnként több tíz fokos mínuszokat?
– Abszolút alkalmazkodtak az itteni éghajlathoz. Tavasztól őszig van a tojásrakás, ilyenkor az energiájukat a tojástermelésre fordítják, majd ahogy bejön a hidegebb, leállnak a tojástermeléssel, leszigetelik magukat faggyúval, valamint zsiradékkal és téltől tavaszig igazából kitelelnek. Bírják a mínusz 10 és 20 Celsius-fokot is.
– A strucc a legnagyobb ma is élő madárfaj, ami akár két-két és fél méter magasra is megnőhet, tömege a 150–200 kilót is elérheti. A struccfiókáknak viszont még egész különleges a kinézetük, hisz fejük és nyakuk már felnőtt társaikéhoz hasonló, testük viszont a kis tollkezdeményekkel még inkább egy sündisznóhoz hasonlít. Mennyi idő alatt érik el ezeket a gigantikus méreteket? Milyen tápanyagot fogyasztanak?
– Egyéves kor körül már vágásérettek, azaz elérik a százkilós súlyt, két-három éves kor körül pedig ivarérettek. Én egyébként azt szoktam mondani, hogy a strucc az a jószág, amelyik a legsilányabb takarmányt is a legjobban hasznosítja. Egy kiló szemes- és egy kiló szálastakarmányt eszik meg naponta három-négy hónapos korától kezdve.
– A struccoknak lényegében minden része értékesíthető. Húsa, bőre és tolla miatt világszerte tenyésztik. A belőlük készült hústermékek azonban – legalábbis a magyarok pénztárcájához mérve – cseppet sem olcsók. Önök hol értékesítik a legtöbb árut?
– Egyéves korukban szoktam visszavásárolni őket, majd élő madárként, vagy itt, Magyarországon részegységeire vágatva, a húsát, bőrét és tollát értékesítjük. 99 százaléka megy külföldre, például Németországba, Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba, Svájcba, Angliába és a skandináv országokba is. Magyarországon inkább csak karácsony vagy húsvét előtt keresik a strucchúst, hisz lényegesen drágább, mint a baromfihús. A struccszínhús 3000–4000 forint, míg a csontos, illetve a belsőség 2000 forint körüli áron kapható.
– Pedig a strucchús rendkívül egészséges.
– Így igaz, a vörös húsok kategóriájába tartozik, a borjúhúshoz hasonlít, viszont nincs benne kergemarha-kór. Emellett zsír- és koleszterinszegény, sok fehérjét és vasat tartalmaz, így a szív- és érrendszeri problémával vagy magas vérnyomással küzdők is bátran fogyaszthatják.
– Visszatérve arra, hogy a strucc széleskörűen felhasználható madár. Ha jól tudom, nem kivétel ez alól a fióka nélküli strucctojás héja sem, hiszen dísztárgyakként gyakran használják őket.
– Valóban. A strucctojás héját, amiben nem lesz fióka, kifújjuk és az festhető, gravírozható, díszíthető. Lámpabúra, ékszertartó doboz készíthető belőle. A tojásdarabból csináltak például már ajtócsilingelőt is, tehát aki kreatív, az sok mindenre felhasználhatja.
Évi ezer strucc kel ki a halasi farmon
– Napjainkban megkerülhetetlen a kérdés: a Bács-Kiskun megyében idén márciusban újra megjelent madárinfluenza, illetve a világot térdre kényszerítő koronavírus-járvány milyen hatással van az önök munkájára? A világjárvány miatti határzárak nehezítik a külföldi értékesítést?
– A madárinfluenza nem igazán befolyásol bennünket, de természetesen a járványügyi szabályokat mi is betartjuk. A koronavírus viszont kicsit nehezebbé tette a határok átjárhatóságát, de kezdik feloldani a korlátozásokat, így véleményem szerint júniustól zökkenőmentesen működhetünk tovább.