GALÉRIÁVAL

2020.04.30. 10:16

A Katasztrófavédelem figyelmeztet: Aki az erdőt óvja, életet ment!

A Katasztrófavédelem újra felhívja a figyelmet: közös érdek az erdőtüzek megelőzése. Fontos információk az erdőgazdálkodóknak.

baon.hu

Forrás: shutterstock.com

Fotó: illusztráció

A Katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg az ország teljes területén fokozott tűzveszély időszaka (tűzgyújtási tilalom) van érvényben!

„Az erdei életközösségek fennmaradása, az erdők környezetében élő emberek biztonsága, az erdőkben megtalálható infrastruktúrák védelme, a károsító hatásoktól, különösen az erdőtüzektől történő megóvása közös érdekünk. Bács-Kiskun megye erdőtűz szempontjából nagymértékben veszélyeztetett. Az erdőtűz elleni védelemmel kapcsolatos feltételek megteremtéséről az erdőgazdálkodó köteles gondoskodni!” – írja a bacs.katasztrofavedelem.hu.

Megyénkben a legmelegebb és legszárazabb területeken, a rossz vízmegkötésű laza homoktalajokon telepített tűzveszélyes fenyő és őshonos borókás erdőkben az elmúlt évtizedekben rendszeresen keletkeztek nagykiterjedésű, hosszantartó erdőtüzek. Hogy mennyire veszélyes ez, az is bizonyítja, hogy a nyolc évvel ezelőtti, bugaci erdőtüzet, mely a Kiskunsági Nemzeti Park fokozottan védett területén pusztított, öt napon keresztül oltották a tűzoltók, társszervek és civilek segítségével. Az erdőtűz ezeregyszáz hektáron pusztított, és csak összehangolt munkával, a bevont erők és eszközök egyidejű, koordinált alkalmazásával tudták megfékezni.

Bács-Kiskun Megye Erdőtűzvédelmi Terv mellékletének borítója
Fotó: bacs.katasztrofavedelem.hu

A klímaváltozás miatt a veszély egyre fokozódik, az extrém meleg és szárazság ugyanis folytatódik, épp ezért különösen fontos a tűzesetek megelőzése és a felszámolásukra történő felkészülés.

Okok

A szabadtéri tűzesetek különféle okokból keletkezhetnek. A tűzeseteket követő vizsgálatok azonban rámutatnak arra, hogy az erdő- és vegetáció tüzek 99 százalékát az emberi figyelmetlenség, gondatlanság vagy szándékos tűzgyújtás okozza. Ezek a tüzek jelentős természeti károkat okozhatnak. Az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése, a lakosság biztonsága, valamint a környezet védelme és a levegő tisztaság érdekében kiemelten fontos, hogy minden esetben tartsuk be a szabadtéri tűzgyújtást szabályozó rendelkezéseket és az előírásoknak megfelelően járjunk el.

Az erdészeti és tűzvédelmi hatóság, valamint az erdőgazdálkodók közös érdeke az erdőtüzek megelőzése, a felkészülés és az erdőtüzek hatékony felszámolása. A felkészülés és a védekezés fontos eszköze a tervezés, a mentésben résztvevő személyek, eszközök és szervezetek összerendezése, az információk megosztása, a feltételek biztosítása. A jogszabályok a feltételek megteremtésének szereplőit, felelőseit egyértelműen kijelölik, meghatározzák.

Az ezzel kapcsolatos további információk és rendeletek a bacs.katasztrofavedelem.hu oldalán olvashatók.

A Katasztrófavédelem minden erdőgazdálkodót arra kér, hogy az egyszerűsített védelmi tervek naprakészségét tekintsék át, a szükséges módosításokat végezzék el!

Bács-Kiskun Megye-Erdőtérkép (Bugaci Nagyerdő)
Fotó: bacs.katasztrofavedelem.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!