Bács-Kiskun

2019.11.10. 08:19

Több támogatás jut a baromfitartóknak

Az agrártárca a közelmúltban módosította az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint a tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatásának feltételeiről szóló rendeletet. A változás jól jön a tenyésztőknek, mert több támogatást kapnak jövőre.

Miklay Jenő

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Deric Werth

A támogatásuk mértéke az étkezési tojást adó tyúkok és a tenyésztyúkok esetén állategységenként 10 391 forint lesz. A tenyészlibák után 7 903 forintot adnak, a tenyészkacsatartók 9 181, a tenyészpulykatartók pedig 6 374 forintot kapnak szintén állategységenként. Egy ludat illetve pulykát 0,03, tojótyúkot és kacsát pedig 0,02 állategységnek tekint a jogszabály. Átszámítva ez azt jelenti, hogy például a tojótyúkot tartók ötven szárnyas után kapják az említett támogatási összeget.

Az agrártárca összesen 1,6 milliárd forintot szán erre a célra. A keretösszeg jelentős része jut a Bács-Kiskun megyei gazdaságokba, amelyek országosan kimagasló darabszámú, összesen mintegy 1,6 millió tojótyúkot tartanak. Száz hektár mezőgazdasági területre számítva, állategységben számolva, szintén a megyében tartják a legtöbb baromfit, például az összes kacsa mintegy hatvan százalékát, a pulykák húsz százalékát, és jelentős a lúdállomány is. Mindazonáltal a megemelt támogatás jól jön a gazdáknak, ugyanis az agrárstatisztikai adatok szerint a felvásárlási árak az utóbbi öt évben 7-10 százalékkal maradtak le a tartási költségek mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!