Kiskunság

2019.07.12. 14:00

Rendhagyó szüretet tartanak nyár elején a szőlőkben

Szüretelnek a szőlőkben, annak ellenére, hogy még több mint egy hónap múlva érik meg a termés. A szokatlan helyzet oka az, hogy túltermelés alakult ki a borpiacon, melyet anyagi támogatással kíván kezelni a kormányzat. Tavaly a megelőző évinél 14 százalékkal több, összesen mintegy 5,2 millió tonna szőlőt szüreteltek a gazdálkodók. Ebből a szőlőből közel 3,7 millió hektoliter bor készült, ami jelentős növekedés a megelőző hétéves időszak évi 2,5 millió hektoliteres átlagos bortermelésével szemben.

Barta Zsolt

Egy marék zöld szőlő. Ebből biztos nem készül ősszel bor

Forrás: Petőfi Népe

Nemcsak a hazai, de az európai szőlőpiacot is hasonló termelési adatok jellemezték: az Európai Unió egészét tekintve a megelőző négy év átlagánál 13,5 százalékkal, míg a 2017. évinél 27 százalékkal nagyobb bortermelést eredményezett az elmúlt szüret. Így belföldön és külföldön is kínálati piac alakult ki.

Idehaza a terméscsökkentés érdekében zöldszüretet hirdettek meg. A kieső bevételt a termelők a korábbi termésátlagok figyelembevételével kapják meg az államtól. A Kunsági borvidéken 407 ezer mázsával teremhet kevesebb a zöldszüret után. Országosan 653 ezer mázsa kiesés várható.

Érdekes, hogy a terméscsökkentés szempontjából a Kiskunság után a második helyen a Mátrai borvidék áll 68 ezer, majd a világhírű Tokaji borvidék következik 62 ezer mázsa szőlővel.

A kunsági szőlészek mintegy 2918 hektáron végzik ezekben a napokban a fürtök „ledobálását”.

A benyújtott kérelmek alapján települési szinten a legtöbb szőlőtől a soltvadkertiek szabadulnak meg, itt 73 ezer mázsa lesz a terméskiesés.

A kiskőrösiek több mint 71 ezer mázsával a másodikok a dobogón, a harmadik helyen Orgovány áll 52 ezer mázsával.

Egy marék zöld szőlő. Ebből biztos nem készül ősszel bor
Fotó: Petőfi Népe

Az előrejelzések alapján várhatóan 203 ezer mázsával kevesebb bianca kerül a pincészetekbe. A kékfrankosból közel 53 ezer mázsával, míg a furmintból 38 ezer mázsával terem az idén kevesebb, mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!