2019.04.23. 14:00
Egyre népszerűbb itthon is a spárga
A spárga a királyok zöldsége és a zöldségek királya, mondják a termelők, akik szerint szezonban idehaza is jó áron hozzá lehet jutni. Nemcsak ízletessége miatt fogyasztják, hanem, mert nem hizlal, de tele van a szervezet számára hasznos vitaminokkal, nyomelemekkel. Miközben a nyugat-európai országokban hatalmas iránta a kereslet, idehaza mégis keveset adnak el belőle, igaz, évről évre egyre dinamikusabban növekszik a hazai fogyasztás is.
A leszedett spárgát hűtőkonténerbe teszik, mert csak így lehet megőrizni a frissességét és roppanósságát
Forrás: Petőfi Népe
Fotó: Pozsgai Ákos
Néhány hete beindult a spárgaszezon a dél-alföldi térségben is, Baja, Bácsalmás, Jánoshalma, Kelebia, Kunfehértó, Öttömös és Tompa határában szedik a spárgát a földeken. Az időjárás eddig nem igazán kedvezett ennek a zöldségfélének sem, a ciklikus felmelegedés miatt egyelőre lassan nő a spárga.
A kiskőrösi székhelyű Bácska Spárga Kft. zöld és fehér spárga feldolgozásával, csomagolásával és értékesítésével foglalkozik. A feldolgozásra kerülő zöld spárgát Ficsór Béla és Csányi Norbert állítja elő, akik húsz hektáron termelnek konvencionális és bio-zöldspárgát Kunfehértón, valamint további négy hektáron állít elő fehér spárgát Csicsák György.
A három üzlettárs három évvel ezelőtt fogott a spárgatermesztésbe, ami komoly befektetést igényelt. Hektáronként a termelőeszközök nélkül 4–5 millió forintba került az ültetvény, amihez állami támogatást is igénybe vettek. Eddig nem sok hasznot termelt a spárga, a telepítés, az öntözőrendszer kiépítése, a fóliaköltségek és a terület bekerítése sok pénzt felemésztett. Egy-egy ültetvény a harmadik évben fordul termőre, a halványított vagy fehér spárga esetében a növény fölé emelt bakhátakból ekkor kezdhetik el a sípoknak nevezett fiatal hajtások szedését – mondta el érdeklődésünkre Ficsór Béla, aki szerint a költségeket tovább növeli, hogy míg a spárga felvásárlási ára az utóbbi években nem emelkedett számottevően, addig a tavalyi évhez képest jelentősen, mintegy harminc százalékkal megugrottak a munkabérrel járó költségek. A spárgaszedés nehéz fizikai munka, ezért jórészt csak vendégmunkásokat tudnak foglalkoztatni, de már ők is a magyarországi béreket kapják.
Jelenleg a várható termés negyedénél tart a szezon. Ahogy melegszik az időjárás, annál gyorsabban nő a spárga. A szezon csúcsán naponta 5–7 centimétert is nő a spárga, ezért kétszer is szedni kell. A szezon teljes ideje alatt a mintegy harminchektárnyi területről fehér spárgából 7–8 tonna, míg zöld spárgából 4–6 tonna termés várható hektáronként.
A betakarított spárgát a területen álló hűtőkonténerbe teszik, mert csak így lehet megőrizni a levágott spárgasípok frissességét és roppanósságát. Ezután a spárgát hűtött gépjárművekkel a kiskőrösi hűtőházba viszik, ahol a legrövidebb idő alatt feldogozzák, csomagolják, így a spárga 24–48 órán belül a hazai és a külföldi üzletek polcaira kerül.
A termésnek csak a mintegy harminc százalékát értékesítik a hazai piacon egy nemzetközi áruházlánc üzletein keresztül. A hetven százaléka exportra megy Nyugat-Európába, ahol elsősorban osztrák és svájci, kisebb részben németországi területeken adják el.
– Nagyon sok spárgát termesztenek a világ más részein, Spanyolországból, Olaszországból, Görögországból és egyes észak-afrikai országokból is érkezik a nyugat-európai piacokra, ezért nagyon nehéz a talpon maradás, ami csak a minőséggel és a frissességgel lehetséges – hangsúlyozta Ficsor Béla.
A szakember szerint jelenleg hullámvölgyben van a hazai spárgaágazat, ugyanakkor az utóbbi években dinamikus növekedés tapasztalható a spárgafogyasztás területén itthon is. Évente közel 15–20 százalékkal nő a hazai piac.
– Még időre van szükség, hogy a hazai fogyasztók felfedezzék a spárga jótékony tulajdonságait. Nemcsak az egyik első korai zöldségfajta, ami szabadföldről jön, hanem nagyon sokféle ízletes étel készíthető belőle, valamint az egyik legegészségesebb zöldségfajta is – tette hozzá Ficsór Béla.