Bács-Kiskun

2018.09.23. 10:57

Rovarinvázió okoz fejtörést a repcegazdáknak

A repcebolha elleni küzdelem őrli ez idő tájt a termesztők idegeit, apasztja pénztárcájukat. Helyenként 2-3 többletpermetezést kell beiktatniuk a kikelt repceállományban, hogy valamelyest féken tarthassák a kártevőket. A termesztési költségek jócskán elszaladnak emiatt.

Miklay Jenő

A szokatlanul erős rovarinvázió a repcemag csávázatlanságának a következménye. Az Európai Unió illetékes bizottsága a méhek védelmében betiltotta a neoniko­tionid hatóanyagú csávázószerek forgalmazását és használatát. A tiltás hazánkban is több szántóföldi növény, így a repce növényvédelmét is befolyásolja.

– A nyár végén nálunk is csak csávázatlan repcemagot vethettek el a gazdák. A talajbeli növényvédelem hiányában azonban rendkívül elszaporodtak a rovarkártevők, amelyeket ez előtt a csávázószerek kordában tartottak. A jelenlegi száraz, meleg időjárásban szinte minden másnap permetezni kellene az állományt, az erre engedélyezett szereknek ugyanis nincs tartamhatásuk. Teljesen egyetértünk a méhekre veszélyes anyagok visszaszorításával, azonban úgy gondolom, hogy most a kényszerűen gyakoribb vegyszeres állománykezelések nagyobb terhelést rónak a környezetre, mint amikor csávázott magvakat vethettünk. Bízunk abban, hogy a neonikotionidokat felváltja majd valamilyen más, hatékony csávázószer. E tekintetben reménykeltő a Lumiposa, amely az első tapasztalatok szerint védelmet nyújt a kárósító rovarok ellen – mondta el az új repcéről a tapasztalatait Pesti Gábor, a nagykőrösi gazdakör elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!