Bács-Kiskun

2018.08.14. 20:00

Mennyit ér az idei szőlő?

Ezekben a napokban alakulnak ki azok a felvásárlási árak, amelyek alapján kiderül, hogy a szőlészek tisztességes haszonért, vagy veszteséggel termelve dolgoztak-e az idén. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) borvidékenként közzétette a nettó átlagár prognózisát az interneten.

Barta Zsolt

Hiába kerül többe a munkaerő, a szőlő nem maradhat a tőkén

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

Aki lelkiismeretesen gondozta az Irsai Olivért, és a termését nem érte fagy vagy viharkár, annak jó bevétele lehet az idén. Egy kiló jó minőségű szőlőért a Kunsági borvidéken bruttó 155 forintot adnak. Az illatos borszőlő 110–120 mázsával fizet hektáronként sok helyen. A borászok és a pálinkafőzők által keresett gyümölcs szedése hamarosan befejeződik a borvidéken, a cserszegi fűszeres betakarítása a jövő héten elkezdődik. Az időjárás 10-12 nappal előrébb jár, mondják a termelők.

A szőlők minősége jelenleg jó, a mennyiséggel sincs gond, feltéve, hogy nem áztatja olyan mennyiségű eső az ültetvényeket, mint Soltvadkerten. Az elmúlt csaknem két hétben a határ egyes területein 150 milliméter hullott, amely több mint 3 havi csapadéknak felel meg. De nem csak ez izgatja a termelőket. A felvásárlási árak ezekben a napokban dőlnek el. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa már közzétette nettó átlagár prognózisát, amely néhány százalékkal magasabb, mint tavaly volt.

Filus János, a Kaskantyúi Hegyközség elnöke szerint ezek az árak közelítik azt a szintet, amellyel egy termelő nem lesz veszteséges. Véleménye szerint viszont a cserszegi fűszeres és kékszőlő ára alacsony. Az utóbbiakból ugyanis országos hiány tapasztalható. Mint mondta, a tavalyihoz képest magasabb árakon történő felvásárlásra azért is lenne szükség, mert a szőlő művelési költsége is jelentősen emelkedett egy év alatt. Tavaly már hétezer forint volt egy munkás napidíja, mely egy mázsa szőlő árának felelt meg. Egy ember Biancából 4-5, míg a sárfehérből – amely nagyobb fürtöket hoz – 6-8 mázsát tud leszedni egy nap.

A császártöltési Rausch Zsolt azt mondja, hogy kék­szőlőből kevesebb terem az idén, mivel a tavaszi fagy a falu környékén tönkre tette a termést. Sok parcellán 20–80 mázsás lesz az átlagtermés. A fehér szőlők azonban, amelyek jól karban voltak tartva, 100–120 mázsával is fizethetnek. Álláspontja szerint körülbelül 100–110 forintos felvásárlási ár lenne az optimális, de látva az idei meggy- és a szilvaárakat, nem tűnik alacsonynak a HNT idei árprognózisa. Az egy másik kérdés, hogy ettől milyen mértékben térnek el a felvásárlók.

Hiába kerül többe a munkaerő, a szőlő nem maradhat a tőkén, illusztráció
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

Frittmann János, a Kunsági borvidék elnöke azt mondja, hogy az Irsai Olivér felvásárlási ára jó, ehhez képest a szintén jó nevű cserszegi fűszeres ára túl alacsonynak tűnik. Az idei évjárat lehet óriási minőségű, ha azonban annyi eső esik le, mint amennyi az előző két hétben például Csáboron lehullott, az gondot okoz a szüret során.

A bérköltségek is emelkedtek

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa közleményében megállapítja, hogy az átlagárprognózisban visszatükröződő várható árnövekedésnél figyelembe vették a termelési költségek jelentős növekedését. Ezek közül kiemelkedik a bérnövekedés hatása: egy hektár szőlő élőmunkaerő-igénye legalább 400 munkaórát tesz ki évente, miközben az elmúlt 2 év során a minimálbér összességében 23 százalék feletti, a garantált bérminimum 37 százalék feletti mértékben nőtt. A bérnövekedéshez kapcsolódóan a foglalkoztatás közterhei az elmúlt 7 év során 66 százalékkal emelkedtek.

A szakmaközi szervezet álláspontja szerint a szőlőár-növekedésnek együtt kell járnia a borárak növekedésével is: amennyiben a borok átvételi ára nem követi a termelési költségek, illetve a szőlőár növekedését, abban az esetben megtörhet a szőlő-bor ágazat eddigi fejlődési pályája.

A termelési láncban a szőlőtermelők és a borászatok egyaránt egymásra utaltak, ezért mind a szőlő-, mind a bortermelő abban érdekelt, hogy partnere pénzügyileg is eredményes, jövedelmező és ezáltal fenntartható gazdálkodást folytasson.

Nettó felvásárlási ár prognózis a Hajós-Bajai borvidéken

szőlőfajta

ár (Ft/kg)

Cserszegi fűszeres

82

Kékfrankos

94

Bianca

70

Szürkebarát

74

Cabernet sauvignon

103

Zweigelt

96

Aletta

75

Olasz rizling

93

Irsai Olivér

88

Chardonnay

98

Forrás: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (A nettó ár a kompenzációs felár, illetve áfa nélküli átlagárat jelzi.)

Nettó felvásárlási ár prognózis a Kunsági borvidéken

szőlőfajta

ár (Ft/kg)

Bianca

68

Cserszegi fűszeres

83

Aletta

71

Kékfrankos

95

Kunleány

71

Zalagyöngye

70

Rajnai rizling

86

Kövidinka

65

Arany sárfehér

72

Chasselas

68

Generosa

78

Zweigelt

96

Ezerjó

77

Irsai Olivér

141

Forrás: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (A nettó ár a kompenzációs felár, illetve áfa nélküli átlagárat jelzi.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!