KUNFEHÉRTÓ

2018.02.23. 20:00

A jó hegesztők után kapkodnak a cégek

Folyamatos a szakemberhiány fémipari cégeknél, így a jól képzett hegesztőket azonnal tudnák alkalmazni. Minderről a ­halasi Vári szakképző tanulói is hallhattak egy kunfehértói gyárlátogatáson a Faddikornál.

Pozsgai Ákos

A kiskunhalasi Vári szakképző tanulói Kunfehértón jártak gyárlátogatáson

Fotó: Pozsgai Ákos

Üzemlátogatáson jártak a halasi Vári Szabó­ István­ Szakképző Iskola gépész és hegesztő tanulói a fémipari berendezéseket gyártó Faddikor Kft. kunfehértói gyárában.

Faddi János tulajdonos-ügyvezető szerint a jó szakemberképzéshez fontos, hogy a szakmunkástanulók már tanuló éveik alatt kellő gyakorlati időben megismerjék a leendő szakmájukat.

A halasi szakképző komoly hangsúlyt helyez a duális képzésre, amely az informatika, műszaki, vagy természettudomány képzési területeken indított gyakorlatigényes alap- és mesterképzési szakokon, valamint szociális munka alapképzési szakon folyik.

A gépésztanulóknak Faddi János bemutatta a több csarnokból álló üzemegységet, az itt található munkagépeket, berendezéseket, az alkalmazott technológiákat és a kialakított munkakörnyezetet. Mint elhangzott: a több ­milliárd forintos nettó árujú vállalkozás néhány év alatt a duplájára növelte a bevételét. Ma már a világ szinte minden tá­jára szállítanak fém alkatrészeket és berendezéseket, az európai országokon kívül Japántól Kanadáig, Oroszországon át az Amerikai Egyesült Államokig.

– A családi vállalkozásnál nyolcvan munkavállalót foglalkoztatunk, de még így is folyamatos a szakember­hiány – mondta el Faddi János, aki hozzátette:  legalább tíz hegesztőt azonnal tudnának alkalmazni. A cégvezető szerint azonban a hazai szakemberképzésen még van mit javítani, az iskolapadból ­kikerülő fiatal szakmunkások zöme Nyugat-Európában szeretne dolgozni, sokan azonban nem tudják megállni a helyüket a  munkaerőpiacon, hiányzik a szükséges szakmai gyakorlat és tapasztalat.

Faddi János felajánlotta a halasi szakképző intézmény tanulóinknak, hogy gyakorolhatják náluk a szakmát, és a végzősöknek a szakmunkás-bizonyítvány megszerzését követően munkát ajánlott. A cég dolgozói közül, a most induló keresztféléves képzésben 6 fő kezdi meg a hegesztőszakmában tanulmányait az iskolában.

Tartályokat és gépeket gyártanak

Az 1996 óta működő családi vállalkozás fémtartály-gyártással, nyomástartó edények, veszélyes folyadékok és olvadékok tárolására alkalmas tartályok készítésével, valamint egyedi gépgyártással foglalkozik. A cég az elmúlt évben több mint félmilliárd forintos eszközbeszerzéssel növelte kapacitását. A gyártás mintegy 70–75 százaléka megy exportra. A vállalkozás új lemezmegmunkáló és csomagolócsarnokot alakított ki, valamint új gyártóeszközöket vásárolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!