Fejlesztés

2024.06.13. 21:09

Tanuszodát adtak át Rétságon, olimpiai bajnok is körbejárta

Az új uszodát, amely az egészségmegőrzést is szolgálja, a város egyik néhai, köztiszteletben álló személyiségéről nevezték el.

MW

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára beszédet mond a Dr. Katona Ernő Tanuszoda átadó ünnepségén Rétságon 2024. június 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Átadták a Dr. Katona Ernő Tanuszodát a Nógrád vármegyei Rétságon csütörtökön.

Az 1,3 milliárd forintból létrehozott, kétmedencés létesítmény átadó ünnepségén Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára fontosnak nevezte, hogy a gyerekek minél korábban megismerjék és megszeressék a sportot, a mozgást, részei legyenek valódi közösségeknek, és tanulják meg, mit jelent a kitartás, a fegyelem vagy a csapatban gondolkodás.

Hozzátette: ezért vezette be a magyar kormány az iskolákban a mindennapos testnevelést, amelyben immár a rétsági uszoda is fontos szerepet játszik majd.

Az államtitkár hangsúlyozta, az Úszó Nemzet Program kimondott célja, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni. Mi sem jelzi jobban ennek a kezdeményezésnek a jelentőségét, minthogy a Nemzet Sportolói a csütörtök délelőtti választáson a program megálmodóját, Wladár Sándort javasolták maguk közé új tagnak

 - fűzte hozzá.

Wladár Sándor is megtekintette az uszodát

A rendezvényt kísérő műsorban a Rétsági Általános Iskola tanulói, és az Ékes énekegyüttes tagjai szerepeltek, illetve egy igen érdekes árnyjátékot is élvezhettek a résztvevők, amelynek végén a gyerekek önfeledten csobbantak bele a kismedence vizébe – tudósít az eseményről a nool.hu.

Az eseményt követően a vendégeket a polgármesteri hivatal fogadótermében Mezőfi Zoltán, a város polgármestere üdvözölte, aki pohárköszöntőjében kiemelte, Rétság történelmében mérföldkőnek számít a Dr. Katona Ernő Tanuszoda létrehozása. A vendégek sorait erősítette Wladár Sándor olimpiai bajnok magyar úszó, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, akit éppen csütörtökön délelőtt választottak a Nemzet Sportolói közé.

A Makovecz-ihletésű tervek alapján épült, 1300 négyzetméter alapterületű uszodában 435 négyzetméter úszófelületet alakítottak ki.

A beltérben egy huszonötször tizenöt méteres, 1,9 méter mély nagymedence, valamint egy tízszer hat méteres, 80 centiméter mély tanmedence épült meg.

KATONA Ernõ
A Dr. Katona Ernő Tanuszoda Rétságon az átadás napján, 2024. június 13-án
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Az új uszodát a város egyik néhai, köztiszteletben álló személyiségéről nevezték el. A 2020-ban elhunyt háziorvos, dr. Katona Ernő a rendszerváltás után több cikluson keresztül dolgozott önkormányzati képviselőként, egy időszakban az alpolgármesteri feladatokat is ellátta.

Schmidt Ádám úgy fogalmazott: biztos pont volt a helyiek életében, orvosként segítette a hozzá fordulókat, helyi vezetőként és képviselőként szolgálta a közösséget, alapítványával pedig támogatta a gyerekeket.

Példaképnek nevezte a névadót, és mint mondta, szellemiségét kell tovább vinnie az új létesítménynek, hiszen az uszoda az egészség megőrzése mellett a rétsági közösségi életet is erősítheti.

KATONA Ernõ
A Dr. Katona Ernő Tanuszoda Rétságon az átadás napján, 2024. június 13-án
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az infrastrukturális feltételeket is meg lehet, és meg is kell teremteni ahhoz, hogy egészséges társadalom egészséges fiataljai nőhessenek fel.

A beruházástól azt várják, hogy funkcionálisan, gazdaságossági, üzemeltethetőségi, és esztétikai szempontból is legyen rendben - mondta, kifejtve, hogy a funkciót megadja maga az uszoda, a fenntartási költségeket csökkenti a napelemes rendszer, a csapadékvíz-rendszerbe történő medenceürítés lehetősége, és a gépészeti terem, az épület pedig emeli a város építészeti nívóját.

Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, Balassagyarmaton már több mint két éve elkészült az uszoda, Szécsényben pedig a vége felé közeledik a beruházás, így Nyugat-Nógrád járásaiban minden gyerek, aki úszni akar, megteheti. A képviselő köszönetet mondott a kormánynak a hazai forrásból zajló tanuszoda-fejlesztési programért.

Az eseményről további képek a nool.hu galériájában, IDE KATTINTVA tekinthetők meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában