Magyar és német nyelven

2023.02.20. 20:40

Könnyebb lesz kutatni a múltat: elkészült az Esztergomi kódexkatalógus

Évtizedes kutatómunka eredményeként készült el az ELKH-OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár, az Érseki Simor Könyvtár és a Városi Könyvtár kódexei című kódexkatalógusa, melynek magyar és német nyelvű változatát hétfőn mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a kódexkatalógus bemutatóján az Országos Széchényi Könyvtárban Budapesten

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A kutatócsoportnak otthont adó OSZK a kulturális ágazatban egyre erősödő innovációs folyamat egyik legfontosabb letéteményese, melynek értékmentő és értékteremtő munkájához a kormányzat biztosítja a megfelelő feltételeket - mondta el a kötetbemutatón a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

Závogyán Magdolna kiemelte: Körmendi Kinga, Lauf Judit, Madas Edit és Sarbak Gábor immár németül is megjelent kódexkatalógusa jó példája annak, miként lehet a nemzeti kincseket elérhetővé tenni a jelen és a jövő kutatói számára.

ZÁVOGYÁN Magdolna; ERDÕ Péter; RÓZSA Dávid
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b) és Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára (j) beszélget, mögöttük Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója (j2)
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Kötetükre nem lehet pusztán tudományos katalógusként tekinteni: óriási értéke az a felemelő gondosság, megbecsülés és büszkeség, amellyel az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és az OSZK közös kutatócsoportjának tagjai a katalógus alapját jelentő kincsekhez nyúltak - hangsúlyozta Závogyán Magdolna.

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az OSZK 2000 óta otthona a kutatócsoportnak, amely munkájával sokat tesz a középkori magyar írásbeliség és könyvkultúra láthatóságáért.

Most megjelent köteteik sokak számára hívják fel a figyelmet a három esztergomi könyvtár eddig sokak számára láthatatlan kincseire, elhelyezve azokat a magyar és a nemzetközi tudományosság horizontján - jegyezte meg.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek emlékeztetett arra, hogy a kódexkatalógus megjelenése mögött hosszú kutatás van: mintegy tizenöt év munkájával állt elő ez a kiválóan pontos és részletes, szakszerű és gazdag kódexkatalógus.

Mint hozzátette, a Fragmenta et Codices Kutatócsoport tagjainál jobban ezt a feladatot senki sem oldhatta volna meg, munkájuk világszínvonalat képvisel.

Szovák Kornél, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Moravcsik Gyula Intézetének igazgatója elmondta: 

a katalógus úgy tud olvasmányos lenni, hogy közben egy fikarcnyit sem enged a tudományosság nívójából, sőt egy új tudományos szaknyelv kidolgozását is célul tűzi ki.

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár, az Akadémiai Könyvtár és az Országos Széchényi Könyvtár által kiadott kötet a mai Esztergom nagy könyvgyűjteményeiben őrzött jelentős kódexeket veszi számba, néha szinte kriminalisztikai módszerekkel felderítve egyes kéziratok történetét - tette hozzá.

Madas Edit akadémikus a kutatócsoport nevében köszönetet mondott az OSZK és az ELKH támogatásáért, Vizkelety András fordító munkáját méltatva pedig kiemelte: a kötet német verziója nem egyszerű fordítása a magyarnak, hanem azon messze túlmutató adaptálása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában