így is együtt

2020.05.14. 13:29

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó

Az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-ig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.

Budapest, 2018. március 25. Néptáncosok a Húsvéti sokadalom címmel meghirdetett családi napon a Fonó Budai Zeneházban 2018. március 25-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Ősszel ünnepli 25. születésnapját a Fonó, a zeneház a járványhelyzet miatt most az online térben készül a jubileumi évadra. Az évforduló alkalmával szeretnék elismerni azokat a művészeket, zenekarokat, produkciókat is, akik meghatározták a Fonó első negyedszázadát. A héten elindult a Fonó25 szavazás nevezési fázisa. A második körben a beérkezett nevezések közül lehet majd kiválasztani szavazással a legjobb előadókat, produkciókat. A kategóriák győzteseit a Fonó születésnapi évadnyitója keretében ősszel hirdetik ki – tudatta a Fonó Budai Zeneház csütörtökön az MTI-vel.

„Az elmúlt 25 év során a Fonó igazi branddé nőtte ki magát, eredményeinket pedig legfőképp azoknak a művészeknek és zenekaroknak köszönhetjük, akik a Fonóból indultak vagy akiknek pályája rövidebb-hosszabb ideig összefonódott a miénkkel. Születésnapunk alkalmából éppen ezért nem szeretnénk az ő ünneplésükről sem megfeledkezni, őket is szeretnénk elismerni, hiszen velük együtt teljes az életünk. Éppen ezért indítunk el egy szavazást.” – idézi a kommüniké a Fonó honlapját.

A Fonó a rendkívüli helyzet alatt zárva tart, ebben az átmeneti időszakban online tartalmakkal várják a közönséget. Keddenként Berecz István, a Fonó népzenei művészeti igazgatójának online szólótánc-kurzusához lehet csatlakozni kezdőként és haladóként egyaránt. Csütörtökönként Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője tart énekkurzust, amelyen most Maros-Küküllő menti, magyarlapádi énekeket lehet tanulni, szintén igazodva az eredeti táncanyaghoz.

A zeneház munkatársai online videóinterjúkat készítenek hétről-hétre a nép- és világzenei szcéna alkotóival, azokkal a művészekkel, akik meghatározzák a Fonó arcát. Szintén az évforduló kapcsán várják azokat a fonós emlékeket, történeteket, képeket és tárgyakat fotózva, vagy szkennelve, amelyeket örömmel osztana meg a közönség másokkal. A szavazás kategóriáinak győzteseit a Fonó születésnapi évadnyitója keretében ősszel hirdetik ki. Voksolni a www.fono.hu weboldalon lehet – áll az összegzésben.

Borítókép: Néptáncosok a Húsvéti sokadalom címmel meghirdetett családi napon a Fonó Budai Zeneházban 2018. március 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában