Tévé és érték

2019.05.17. 11:11

Fekete Péter: a helyi televízió tájékoztatási és kulturális fórum

Az idei helyi érték pályázatra a híradó, a magazinműsor és a dokumentumfilm kategóriákban közel 70 jelentkezés érkezett, s közülük választotta ki a szakmai zsűri a díjazottakat.

A helyi televízió olyan tájékoztatási és kulturális fórum, amely kellő frissességgel és megkívánt korrektséggel mutatja be a napi gondokat és örömöket, sugároz hírt a legfontosabb eseményekről – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára csütörtökön Békéscsabán, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete által 10. alkalommal megszervezett Helyi Érték-díj gálán.

Fekete Péter felidézte, hogy a helyi televíziók az egyes régiók naprakész tájékoztatására jöttek létre, frissebben akár, mint a napi sajtó, de mindenképpen látványosabban, a személyes jelenlét érzetét keltve a városban, a környéken élőkben. Helyi értékekből – hírek, történések, fontos vagy érdekes fejlemények – mutatnak fel, egyben hoznak létre, értékeket a híradókban, a magazinokban, a kisfilmekben.

Az államtitkár azt tanácsolta hallgatóságának, hogy továbbra is támogassák a tagtelevíziók munkáját szakmai, jogi, gazdálkodási javaslataikkal, útmutatásaikkal. Ápolják és tartsák harmonikus egyensúlyban kapcsolatukat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, igyekezzenek hasznosnak maradni az óhatatlanul felmerülő konfliktusok elsimításában. Továbbra is nyújtsanak lehetőséget az országos és szakmai továbbképzések megszervezésében, lebonyolításában -

járuljanak hozzá a helyi televíziózás szakmai fejlődéséhez, ami az országos televízió szempontjából sem elhanyagolható tényező, sőt, bizonyos szempontból meghatározó.

Hiszen a helyi média-fórumokon sajátítják el a szakma alapvető fortélyait azok a fiatal szerkesztők, riporterek, operatőrök, vágók, akik azután országos szinten lesznek jelen a televíziózásban.

Fekete Péter a gála alkalmából államtitkári dicsérő oklevelet adott át az egyesület számára, a nemzeti kulturális örökségünk megőrzése és gyarapítása érdekében végzett, évtizedeken átívelő eredményes munkája elismeréseként.

A díjátadó gála előtt Lovass Tibor, az egyesület elnöke elmondta, hogy az egyesület létszáma mára megközelíti a kilencvenet. A helyi médiumokat többek között azzal segítik, hogy tagjaik kedvezőbb feltételekkel tudnak közzétenni olyan információkat, amelyek szerzői jogi védelem alatt állnak.

Szólt arról is, hogy a médiahatóság tavaly 420 millió, idén pedig már félmilliárd forinttal támogatja a tagság híradós, és magazinműsor kategóriájába eső produkcióit.

Az egyesület súlyával kapcsolatban kiemelte, hogy a tagok jelentős része több médiumban is érdekelt (rádió, elektronikus és print média), így méréseik szerint 8,1 millió potenciális nézővel, hallgatóval és olvasóval számolnak.

Az idei helyi érték pályázatukra a híradó, a magazinműsor és a dokumentumfilm kategóriákban közel 70 pályázat érkezett, s közülük választotta ki a szakmai zsűri a díjazottakat.

A Gulyás István, Buglya Sándor és Kocsis Tibor alkotta zsűri

a Nyíregyházi Televízió híradóját találta legjobbnak.

A második helyen a Miskolc TV Miskolc Ma című híradója végzett, a harmadik legjobb híradót a Zalaegerszegi Televízió készítette.

A tematikus magazinok között a fővárosi City TV Városmesék című műsora érdemelte ki a fődíjat. A második a Győr+ TV: Gázfröccs című autós magazinja lett, míg a harmadik helyet a Szeged TV Szabad száj című közéleti magazinja érdemelte ki.

A zsűri a legjobb egész filmnek járó díjat a Médiacentrum Debrecennek adta a Kárpátaljai vértanúk – illegális egyház című alkotásért.

A második helyen a Makói városi televízió végzett Az elveszett napló című filmjével. A harmadik helyezést a Telepaks TV Irodalmi, emberi tájak Tolna megyében című filmje érdemelte ki.

Helyi Televíziók Országos Egyesülete Fischer Gábort, a Szeged TV műszaki vezetőjét tüntette ki életműdíjjal.

Ezek is érdekelhetik