Valódi érték

2018.07.27. 11:30

A kritikusok díjra jelölték, de Vidnyánszky Attila semmisnek tekinti

A Kossuth-díjas és Mejerhold-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója levélben jelentette be: nem fogadja el a Színházi Kritikusok Céhe jelölését a legjobb előadás díjára.

Budapest, 2018. június 8. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója beszédet mond az évadzáró társulati ülésen a színházban 2018. június 8-án. MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Mint az Origo írja, Vidnyánszky Attila érvelése tiszta sor: nem kíván asszisztálni az elfogult, súlyos szereptévesztésben élő kritikusok színjátékában. Ezt saját maga írta meg a testületnek, válaszolva arra a levélre, melyben az általa rendezett Bánk bán díjra jelöléséről értesítették.

Vidnyánszky így fogalmazott:

„Az elmúlt évek sok-sok negatív tapasztalata íratja velem ezeket a sorokat.

Annyi ”furcsaság„, szakmailag megkérdőjelezhető, vitatható, politikai, ideológiai indíttatású döntés született e díjak kapcsán,

annyiszor írta felül az Önök ideológia elfogultsága előadások esztétikai értékét, annyiszor éltek a büntetés eszközével az Önök „ízlésétől” eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben, hogy ezt a jelölést a magam részéről semmisnek tekintem.

Ha van rá mód és lehetőség, kérem, állítsanak más jelöltet az általam rendezett előadás helyére.

Az Önök egyik munkatársa néhány évvel ezelőtt leírta: akikről Önök nem írnak, az nincs is. Megtisztelő volna, ha a jövőben ennek fényében járnának el velem kapcsolatban.„

A kritikusok testülete azonban nem változtatott a döntésén, ragaszkodik ahhoz, hogy a Vidnyánszky Attila rendezte darabot a jelöltek között tartsa, de válaszlevelében közölte: elfogadja, hogy a rendező semmisnek tekinti a jelölést. A Nemzeti Színház előadásán kívül ebben a kategóriában Alföldi Róbert A salemi boszorkányok c. rendezését, illetve az Újvidéki Színház Borisz Davidovics síremléke c. előadását (r. Alekszandar Popovszki) jelölték a díjra.

Az Origo cikke példát is hoz a Vidnyánszky által említett politikai elfogultságra: éppen egy mostani tusványosi beszélgetésen derült ki, hogy a kritikusszervezet volt elnöknője internetes újságjában jobboldalhoz köthető fiatal alkotókat nem enged publikálni.

Borítókép: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója beszédet mond az évadzáró társulati ülésen a színházban 2018. június 8-án.

Forrás: MTI / Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában