Irodalmi pályázat

2018.05.08. 11:08

„Na mi újság, Rejtő Úr?”

A néma revolverek városa, Vesztegzár a Grand Hotelben, A három testős Afrikában, A tizennégy karátos autó... ugye, ismerős címek? 

Az elképesztő népszerűségnek örvendő, utánozhatatlan humorú és kivételes nyelvi zsenialitással bíró Rejtő Jenő/P. Howard/Gibson Lavery művei ma reneszánszukat élik. Mint oldalukon hírül adják, a Napút folyóiratnál elérkezettnek látták az időt arra, hogy számbavegyék, mit is adott Rejtő az olvasóinak és a magyar kultúrának. A magyar irodalom egyik legolvasottabb írója, a Reich néven született Rejtő Jenő (1905-1943) idén hetvenöt éve hunyt el – tiszteletére a kiadó irodalmi-képzőművészeti pályázatot hirdet. Mit jelentett életműve a magas irodalomnak és mit a ponyvaműfajnak? Mi az, ami avulhatatlan benne, és miért lehetetlen hamisítani?

Scherer Péter Piszkos Fred szerepében a budapesti Karinthy Színházban
Forrás: MTI | Fotós: Mónus Márton

 

A Piszkos Fred és Vanek úr megteremtője iránt elkötelezett írástudók az irodalmi pályázat keretében röviden (max. 4 flekk – 8000 leütés) terjedelemben fogalmazhatják meg, mint jelent számukra Rejtő Jenő. Életkori és műnemi kötöttség nincs: lehet az író méltatása (miniesszé), a Rejtő-jelenség szubjektívan szabatos megfogalmazása, szépirodalmi kísérlet versben-prózában a Mester magasztalására (ódától az epitáfiumig), vagy éppenséggel a „ponyvakirály” írásművészetének problémáit, az olvasó hiányérzeteit számbavevő értekezés, műfaj-imitáció.

A képzőművészet űzői pedig kötetlen technikával készített grafikával, festménnyel, képregénnyel, szoborral stb. idézhetik meg Rejtő szellemiségét, életének eseményeit, irodalmi alakjait. Olyan személyes alkotásokat várnak Rejtő Jenő életművével kapcsolatban, melyek minden Howard-rajongó érdeklődésére méltán számíthatnak.

Az alkotások beküldési határideje: 2018. augusztus 1. A legsikerültebb pályaműveket a Napút 2018 őszén megjelenő Rejtő-különszámában adják közre. A pályázat elbírálását szakavatott rejtészek (művészek és irodalmárok) vállalták, és az illően stílusos (pénz)díjazás sem marad el!

A teljes pályázati kiírás a Napút Kiadó honlapján olvasható.

Borítókép: Rejtő Jenő. Forrás: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában