Dráguló energia

2023.01.10. 10:35

Újabb támogatást jelentett be a kormány

Az idei első negyedévben további támogatást kapnak az energiaintenzív kis- és középvállalkozások. Észlelve, hogy a szankciós energiafelár egyre nagyobb terhet jelent a vállalkozásoknak, a kormány korábban a program könnyítéséről döntött, így mára már azon vállalkozások is jelentkezhetnek támogatásért, amelyek energiaköltségei az árbevétel 2 százalékát érik el.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

– Az idei első negyedévben további támogatást kapnak az energiaintenzív kis- és középvállalkozások – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

– Az elhibázott brüsszeli szankciók az egekbe emelték az energiaárakat, egész iparágak kerültek veszélybe. A recesszió elkerülése, a családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében ezért a kormány 2022. október 1-jével elindította a Feldolgozóipari kkv energiaköltség és beruházás támogatási programot, amelyben 2022-ben 100 milliárd, 2023-ban pedig 120 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a vállalkozások működési költségnövekedését, illetve energiahatékonysági beruházásait

 – közölte a miniszter.

A program keretében vissza nem térítendő közvetlen támogatást lehet igénybe venni 2022. utolsó három hónapjára vonatkozóan az energiaköltség-növekmény 50 százaléka erejéig.

Emellett lehetőség van energiahatékonysági beruházás hitellel érintett részéhez az önerőt kiegészítő, legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére is.

Észlelve, hogy a szankciós energiafelár egyre nagyobb terhet jelent a vállalkozásoknak, a kormány korábban a program könnyítéséről döntött, így mára már azon vállalkozások is jelentkezhetnek támogatásért, amelyek energiaköltségei az árbevétel 2 százalékát érik el (a korábbi 3 százalékos feltétel helyett). 

Ez a lehetőség a korábbi 9 ezer helyett 16 ezerre növelte azon kkv-k számát, amelyek számára a program támogatásai elérhetők

 – fűzte hozzá Nagy Márton.

Folyamatosan egyeztetve a piaci szereplőkkel és érzékelve, hogy a szankciók nem csak a termelő vállalatok esetében hozzák szorult helyzetbe a kkv-kat, a kormány újabb döntéseket hozott: 

újabb három hónappal meghosszabbítja támogatási időszakot, így már 2023. első három hónapjára, azaz az új áramévben is igénybe lehet venni az energiaköltség növekményre vonatkozó támogatást. A kormány emellett arról is döntött, hogy kiterjeszti a programot a turisztikai ágazatra. Ennek értelmében a magas energiaintenzitású szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban érintett kkv-k is jogosulttá válnak a támogatásra.

Ezzel további 20 ezer kkv előtt nyílik meg a lehetőség, hogy 2023. első három hónapjára vonatkozóan az energiaköltség-növekményük 50 százalékát kompenzálja az állam, illetve támogassa energiahatékonysági beruházásaikat – sorolta a miniszter.

Összességében tehát már több mint 36 ezer kkv előtt áll nyitva a lehetőség a jelentkezésre.

 A kormány minden érintett vállalkozást arra biztat, hogy mielőbb regisztráljon az energiatamogatas2022 portálon

 – biztatott Nagy Márton.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában