Bulvár-celeb

2023.04.07. 19:30

Korbácsolás, vajbárány, gyermeklakoma – különös húsvéti hagyományok szerte a világban

A sonkaevés, a tojásfestés és a locsolkodás a mi tradícióink, de ahány nemzet, annyiféle (nép)szokás van, amely a húsvétot húsvéttá teszi.

Illusztráció: Shutterstock

Nemcsak nálunk alakult ki gazdag húsvéti hagyománykör: a világ többi nemzetének is megvannak a maga szokásai.

Írország

A húsvét az írek legnagyobb ünnepe, hatalmas lakomával ünneplik a nagyböjt végét, a menüben sült bárány, borjú és csirke, pácolt marha, káposzta és krumpli szerepel. 

Hozzánk hasonlóan az írek is kedvelik a tojásfestést. Mivel Írországban nagyjából minden néphagyomány a szerencse elnyerése körül forog, így nem meglepő, hogy a tojásfestés célja is ez. 

Azonban a magyar szokásokkal ellentétben a színes tojások nem a barkát, hanem az eljövendő májusfát hivatottak díszíteni.

Group,Of,Dyed,Easter,Eggshells,With,Celtic,Pattern,In,A
Illusztráció: Shutterstock

Tipikusan ír szokás a gyermeklakoma. A gyermekek maguk gyűjtik össze a lakomájuk hozzávalóit, sőt, ezek elkészítését és maguknak kell megoldaniuk. A lakomájuk része lehet még a vajaskenyér, az édes sütemények és a házi gyümölcslé.

A húsvét egyben megemlékezés is, hisz 1916 húsvétján tört ki Írországban a húsvéti felkelés. A történelem egyik legnagyobb lázadását a brit hatalom kegyetlenül leverte és az íreket keményen megbüntette. Az állami megemlékezéseket húsvéthétfőn tartják.

Lengyelország

A lengyel húsvét a legtöbb elemében azonos a magyarral és a többi Közép- és Kelet-európai húsvéti hagyománnyal. Egy jelentős különbség van azonban: a húsvéti mazurka. Ez a sütemény egy elismert polonikum, tehát Lengyelországon kívül sehol sem található meg. Sült kelt tésztára mázat kennek és különféle gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, mazsolával és marcipánnal díszítik. A torta kizárólag húsvétkor és karácsonykor fogyasztható.

Másik lengyel szokás még a vajbárány. Az egyszerű, minden háztartásban fellelhető kockavajat húsvét idejére a ház ura bárány formájúra gyúrja-faragja, és így állítja ki az ünnepi asztalra.

Illusztráció: Shutterstock

Csehország és Szlovákia

Magyarországon a lányokat azért locsoljuk, hogy mindenféle ártó szellemtől és betegségtől megóvjuk őket. A csehek és a szlovákok is ugyanezt szeretnék elérni, csak kicsit másképp: ők megkorbácsolják a lányokat. Ez a szokás nálunk is él, igaz, csak az északi országrész egyes tájain.

Illusztráció: Shutterstock

Ausztrália és Új-Zéland

A Sydney-ben és Aucklandban szokásos Royal Easter Show (Királyi Húsvéti Játékok) egészen különleges a húsvéti hagyományok sorában. A királyi jelzőt mindkét eseménynek maga Viktória brit királynő adományozta. A programokon vannak kiállítások, lóversenyek, óriáskerék, vidámpark, borászversenyek és közismereti vetélkedők – az egész olyan, mint egy hatalmas majális. Mindkettő állami szervezésű, ám belépőjegy-kötelesek.

Bermuda

Egyesült Királyság egyik tengerentúli területén terem a híres bermudai húsvéti liliom, amit az ünnepek előtt hatalmas mennyiségben exportál a világ legkülönbözőbb részeire. Legfontosabb húsvéti hagyománya a papírsárkány-eregetés, amivel Jézus mennybemenetelére emlékeznek meg a bermudaiak.

Illusztráció: Shutterstock

Házi keresztes zsemlét és tojásokat esznek. Előbbi egyfajta cipó, amire keresztet vágnak és úgy sütik meg. Különleges húsvéti étkük egy fasírtszerű halétel, a halpogácsa.

Amerikai Egyesült Államok

A magyar tojástöréshez hasonló hagyományok az USA Louisiana államában is kialakultak. Azonban az amerikai változatban a városok önkormányzatai szervezik és a bíróság lépcsőjén tartják őket. Vérre menő párbajok folynak, mindenkinek ugyanaz a célja, hogy a tojása töretlen maradjon, ám csak a legerősebb héjú tojás győzedelmeskedhet.
A nyertes pedig minden tojást visz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában