Gazdaság

2014.05.15. 12:38

Részletekben is megfizethető a személyi jövedelemadó

Részletekben is megfizethető a személyi jövedelemadó (szja), amennyiben a fizetendő adó nem haladja meg a 150 000 forintot. A legfeljebb 6 havi pótlékmentes, egyenlő részletekben való törlesztést az szja-bevallás nyomtatványán lehet kérni. Az első részlet befizetésének határideje 2014. május 20-a.

baon.hu

A pótlékmentes részletfizetést az kérheti, aki vállalkozói tevékenységet nem folytat és általános forgalmi adó fizetésére sem kötelezett. A részletfizetést a 1353 számú bevallásban tett nyilatkozattal lehet kérni 2014. május 20-ig. A részletfizetés maximum hat hónapra, de ennél rövidebb időszakra (2, 3, 4, 5 hónap) is kérhető.
A szja-részletek megfizetésének (attól függően, hogy bevallásában hány havi részletfizetést kért az adózó) határideje: május 20., június 20., július 21., augusztus 21., szeptember 22. és október 20.

A befizetés teljesíthető:
- átutalással, a közlemény rovatban az adóazonosító jel feltüntetésével,
- bankkártyával, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kijelölt ügyfélszolgálatain,
- csekken, amely beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, illetve igényelhető a NAV honlapján található CSEKK elnevezésű vagy a „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” nyomtatványon.

Ha az adózó az esedékes részletet nem fizeti be, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ez esetben a NAV a tartozás fennmaradó részére az eredeti esedékesség napjától késedelmi pótlékot számít fel.

Bővebb tájékoztatás kérhető a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén a 06-40/42-42-42-es telefonszámon, valamint a hivatal ügyfélszolgálatainál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!