Gazdaság

2012.05.29. 14:58

Chip nélkül üres a vásár

Csaknem az összes lovat kitiltották a múlt hétvégi nagykőrösi vásárból.

Miklay Jenő

Bekeményített az állategészségügyi szakhatóság, és rendőri segédlettel visszafordíttatta az összes lovat, amelyek nem viseltek elektronikus azonosítót.

A lovak mikrochipes jelölésére Magyarországon tavaly nyáron kötelezték az állattartókat egy uniós rendelet alapján. A jelek szerint kevesen vették komolyan a jogszabályt, a kőrösi vásártér kapujában mindössze néhány transzponderes lóval találkoztak a rendészek. Azokat természetesen beengedték, de így sem jutottak sokra  a gazdák, állataik nem keltek el,  nyomott árakon sem. Jó kocsilovat 280-300 ezerért árultak.

A szarvasmarha vásárban megállt az áremelkedés, ami az utóbbi fél évben jellemző volt. A 3 hónapos bikaborjakat az egy-két hónappal korábbihoz hasonlóan most is 200 ezer forint körül lehetett venni. Fejős tehenek közül néhányat hajtottak fel, az 5 év körüli, napi 20-25 liter tejhozamúakat 350-400 ezer forint közötti áron próbálták eladni. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jó kocsilovat 280-300 ezerért árultak
[/caption]

Közepes sertésállománnyal bírt a vásár, ami a kőrösi sokadalmakban azt jelenti, hogy nagyjából másfélszáz tenyésztő rakodta ki a kismalacokkal teli kalodákat. A forgalom messze elmaradt a tél végi vásárokra jellemző kereslettől, ilyentájt kevesen állítanak hízóba malacot, a keleti országokból pedig nem jöttek át most felvásárlók. A szép választásiaktól nagyjából 14 ezer forintért váltak meg a tenyésztők.

Zölt út a lóvásárba

A köztenyésztésben levő ló értékesítése előtt a fertőző kevésvérűség kiszűrésére állatorvosi vizsgálatokat kell a tulajdonosonak elvégeztetni. Szükséges lóazonosítót beszerezniük, valamint a vásárba szállításhoz kell lóútlevél és mikrochip. Mindezekért több mint 40 ezer forintot kell fizetni lovanként, és azzal zöld út nyílik a lóvásárba.

Miklay Jenő Zölt út a lóvásárba A köztenyésztésben levő ló értékesítése előtt a fertőző kevésvérűség kiszűrésére állatorvosi vizsgálatokat kell a tulajdonosonak elvégeztetni. Szükséges lóazonosítót beszerezniük, valamint a vásárba szállításhoz kell lóútlevél és mikrochip. Mindezekért több mint 40 ezer forintot kell fizetni lovanként, és azzal zöld út nyílik a lóvásárba.

Jó kocsilovat 280-300 ezerért árultak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!