Gazdaság

2008.11.19. 17:10

Luxusadó: alulértékelik a kacsalábon forgó palotákat

Akinek még nincs medencéje, de jövőre biztosítani akarja helyét a luxusadót fizető kecskeméti polgárok körében, leghelyesebb, ha hatalmas belvárosi telken építtet egyet a villája mellé.

T. V.

Eddig egy kecskeméti polgár ítélte önként ingatlanát elég értékesnek ahhoz, hogy luxusadót fizessen utána. Van még néhány kecskeméti, aki százmilliónál értékesebb háza, telke után befizetője a városi kasszának, de ők csak az adóügyi osztály ellenőreinek nógatására fizetnek.

Három hét múlva határoznak

Kecskemét képviselő-testülete egy hét múlva határozza meg, hogy jövőre milyen átlagértéktéhez szabja a luxusadót. Mint ismeretes a százmillió feletti érték adóköteles, az adó mértéke pedig fél százalék.
Kecskemét két értékövezetre van osztva, attól függően, hogy a ház vagy a lakás a nagykörúton belül, illetve kívül helyezkedik-e el.

A tervezet szerint egy nagykörúton belüli családi ház esetében az átlagérték négyzetméterenként 240 ezer forint, a nagykörúton kívül pedig 216 ezer forint lenne. Lakások esetében ugyanez 200 ezer illetve 180 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy a megyeszékhelyen legalább 417 négyzetméteres lakóingatlan kell ahhoz, hogy kivethessék rá a luxusadót.

[caption id="" align="alignleft" width="450"] Vannak, akik csak az adóügyi osztály ellenőreinek nógatására fizetnek.
[/caption] 

Más a medencés és más a földút menti, hatalmas telken álló

Persze, kisebb területen is lehet 100 milliónál értékesebb házikó. Ezt „korrekciós tényezők” alapján számolhatják ki a tulajdonosok és az adóügyi tisztviselők. Meglehetősen sok minden befolyásolhatja az ingatlanok értékét, így földút mentén lévő, hatalmas telken álló, vályogfalú házzal sokkal nehezebb a luxusadó sújtotta kecskemétivé válni, mint márványburkolatú, úszómedencés, apró kertecskével rendelkezővel.

Kecskeméten kilenc ingatlan tulajdonosa luxusadózik. Nem tűnik soknak a kilenc, ha felidézzük: idén már nem csak a magánszemélyek, hanem a cégek tulajdonában lévő lakóingatlanok és üdülők is adókötelesek voltak.

Kopogtat a luxusadó-kivető

A törvény szerint az adósztály ellenőrei bemehetnek bármelyik olyan házba, amely szerintük a luxusadó kategóriája alá esik. Erről először levélben értesítik a tulajdonost. Ha nem tudnak bejutni, akkor bírságolhatnak.

Magánszemélyek esetén a büntetés lehet akár 200 ezer forint is. Cégekre félmilliós bírságot is kiszabhatnak. Az adó ennél általában kevesebb, így nem érdemes bujkálni. Kecskeméten még nem is próbálta meg senki.

Magánszemélyek esetén a büntetés lehet akár 200 ezer forint is. Cégekre félmilliós bírságot is kiszabhatnak. Az adó ennél általában kevesebb, így nem érdemes bujkálni. Kecskeméten még nem is próbálta meg senki. Vannak, akik csak az adóügyi osztály ellenőreinek nógatására fizetnek. -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik