Friss hírek

2005.12.14. 15:52

Visszaszorulhatnak a síiták az iraki választásokon

275 parlamenti szék sorsáról kell döntenie csütörtökön az irakiaknak. A helyekre mintegy hétezren pályáznak a síita, szunnita és kurd népcsoport képviseletében.

Csák E.

Amerikai részről azt remélik, hogy a négy évre megválasztandó kormány csökkenti az etnikai ellentéteket és nyugalmat hoz az ország lakosságának. George Bush elnök kilátásba helyezte, hogy ezt követően jövőre  megkezdődik a 160 ezer katona kivonása Irakból. A kérdés az - fogalmazott a Svéd Nemzeti Védelmi Intézet közel-keleti szakértője - hogy az új vezetés képes lesz-e félretenni a vallási és etnikai elletéteket. A szavazók számára a választások fő tétje a biztonság megteremtése és a közüzemi szolgáltatások helyreállítása. Az országban uralkodó áldatalan állapotok és az ideiglenes kormány tehetetlensége a fő oka annak, hogy a síiták  valószínűleg  veszítenek képviselői mandátumaikból. Ugyancsak várható a kurdok parlamenti helyeinek csökkenése - 75-ről talán 50-re. A szunnita vallási vezetők az utóbbi hetekben arra szólították fel híveiket, hogy bojkott helyett vegyenek részt aktívan a mai választásokon.

Szaddám Huszein az ügyének december 21-én esedékes következő tárgyalására megkapja az új cipőt, amelyet már két éve sürget, mert letartóztatása óta ugyanazt hordja. Ezt közölte a volt iraki elnök egyik – katari illetőségű – ügyvédje, aki Bagdadból visszatérve Dohában nyilatkozott a per körülményeiről. Nadzsib an-Nuaimi hat alkalommal találkozott védencével, háromszor közvetlenül, háromszor pedig zárt tévéláncon beszélt vele. Szaddám Huszein jelezte a katari jogásznak, hogy amennyiben halálra ítélik, óhaja az, hogy fegyverrel végezzék ki, „az iraki fegyveres erők főparancsnokaként". Az exdiktátor a védő szerint jó lelkiállapotban van, verseket ír, és az új cipőn kívül azt is kérte, juttassák el neki Ibn Haldun 14. századi tunéziai történetíró és bölcselő Al-Mukadina című művét. Az ügyvéd szerint az exelnök, miután a december 7-i tárgyaláson nem volt hajlandó megjelenni, 21-én ott lesz a bíróságon. A jogász kijelentte: meglepetések" várhatók a védelem tanúinak kihallgatásán.

Ezek is érdekelhetik