Friss hírek

2005.12.19. 07:00

Harc az államfői rezidenciáért

Nem felhőtlen a viszony Sólyom László köztársasági elnök és elődje, Mádl Ferenc között. A példátlan eset hátterében az elnöki rezidencia ügye áll.

Sz. Sz.

Információink szerint komoly feszültség alakult ki a volt és a jelenlegi köztársasági elnök között. Lapunk úgy tudja, a nézeteltérés hátterében a Béla király úti rezidencia birtoklása áll. Az augusztusban hivatalából távozó Mádl Ferenc most is az épületegyüttesben lakik, miközben Sólyom László mielőbb szeretne odaköltözni. Az eredeti tervek szerint december elején adta volna át a rezidencia kulcsát Mádl, de közben kiderült: tetőteret húznak azon lakás fölé, amelyet a volt államfőnek vett korábban a Köztársasági Elnöki Hivatal. A budai 120 négyzetméteres társasházi lakás ugyan kulcsra kész állapotban várja a volt államfőt, ám azt az építkezés miatt nem veszi át. Lapunk úgy tudja, Lamperth Mónika belügyminiszter is azt tanácsolta Mádl Ferencnek, hogy biztonsági szempontból célszerűbb, ha az építkezés befejezéséig a hivatalos – Béla király úti – rezidencia lakója marad. Egyébként a volt államfő védelmét két és fél évig a Köztársasági Őrezred biztosítja.

Csakhogy úgy tűnik, Lamperth Mónika érveit nem osztja Sólyom László. Ő azt szeretné elérni, hogy Mádl Ferenc mielőbb kiköltözzön a rezidenciából. Értesüléseink szerint Sólyom informális csatornákon is eljuttatta kérését Mádl Ferencnek, aki igen rosszul vette utódja megnyilvánulását. A Sólyomra megneheztelt államfő méltatlannak tartja a helyzetet, annál is inkább, mivel nem tehet a munkálatok elhúzódásáról. Egyébként a kiköltözés Sólyom számára azért is fontos, mivel a beköltözés előtt szeretné felújíttatni az épületet.

 

Úgy tudjuk, a Sólyom házaspár augusztusban már egyszer megnézte a rezidenciát, ám az nem nyerte el tetszésüket. De nem járt sikerrel a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) épületkeresése sem, ugyanis a felajánlott lakásokat Sólyom nem találta méltónak az államfői ranghoz. A jelenlegi államfő azonban szeptemberben úgy döntött: elődeihez hasonlóan ő is elfogadja a Béla király úti épületegyüttest. Ekkorra már rendeződött az ingatlan tulajdonjogi helyzete, korábban ugyanis az Orbán-kormány a területet eladta a Magyar Fejlesztési Banknak. Ám a pénzintézet a XII. kerületi önkormányzat egyik döntése miatt nem tudta befektetési céljait megvalósítani, így az ingatlan visszakerült a KVI-hez.

 

Az államfői rezidencia körül még augusztusban is kirobbant egy botrány. Sólyom a KVI-t tette felelőssé, amiért nem biztosított a hivatalba lépése pillanatától méltó lakást, így kénytelen az államtól kapott korábbi épületben élni. Sólyom most is a budapesti Csermely utcai társasházban él. Ezt a lakást egy 1998-as törvény alapján kapta, miután távozott az Alkotmánybíróság (Ab) elnöki tisztségéből. Erre a célra Medgyessy Péter akkori pénzügyminiszter harmincmillió forintot juttatott a kormány tartalékalapjából, amiből az Ab vett egy XII. kerületi, százhúsz négyzetméteres házat. 2000-ben ez a szabály úgy módosult, hogy csak az államfőt illeti meg hivatali megbízatásának lejárta után is hivatali lakás. A Béla király út rezidencia már hagyományosan államfői lakásnak minősült. Itt élt korábban Göncz Árpád, a rendszerváltozás utáni első államfő is. Göncznek jelenleg a Vérhalom téren biztosítottak lakást.

Ezek is érdekelhetik