Friss hírek

2005.11.20. 16:25

Harsányi Gábor a tolvajbanda élén

Harsányi Gábor a csúcsra ért. A most bemutatott Twist Olivér című filmben élete legjobb szinkronjával javítja fel az amúgy kissé nyomasztó alkotást.

úm

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Fagin, Ben Kingsley (magyar hangja Harsányi Gábor) és Twist Olivér
[/caption]Nem kíméletes az a mód, ahogyan Roman Polanski a mozitól búcsúzik. Állítólagos utolsó filmjében 110 percen át esik az eső, bokáig sárban vagy vérben járkálnak a szereplők a londoni éjszakában. Gyerekfilm a javából.

A Twist Olivérből, Charles Dickens árvagyerek-tőrténetéből persze nehéz volna negédes hollywoodi történetet faragni még akkor is, ha Polanskit beengednék az Egyesült Államokban (pedofilvád miatt azonnal letartóztatnák, ha megpróbálná). De azért lehetett volna kicsit finomabb a rendező bácsi. Olyan nyomasztó minden egyes képkocka, hogy a néző lassan elkezdi megszeretni a számító, gerinctelen és a regényben undorító féregként lefestett Fagint, mintha a bűnnek és mocsoknak kiszolgáltatott Olivér belé kapaszkodhatna, hogy ne zülljék el teljesen. Ez a furcsa rendezői koncepció és a neki megfelelő figura viszont hoz két nagy előnyt: az egyik a totálisan átmaszkírozott Ben Kingsley brillírozása az összetett karakterben. A másik: Harsányi Gábor élete legjobbját nyújtja mint Fagin szinkronhangja. Jó, Láng Vince is rendben volt, de amit most művel, tényleg csúcs, hozzásegít elkerülni az elbóbiskolást.

A főszereplő, a 11 éves Barney Clark maga az angyalarcú és humortalan romlatlanság, ami kissé hiteltelen a 10 évet árvaházban lehúzó Twist Olivér bőrében. De ezt meg Dickens bácsi akarta így, Polanski csak engedelmeskedett. Itt a szereplőgárdát le is zárhatjuk azzal: többiek rendben, a félhomályos prágai utcán felvett éjszakai jelenetekben kevés látszik belőlük.

Jó harminc perc kivágásával, több filmgyári lámpával és pici feloldozó humorral talán az általános iskolásoknak sem menne el a kedvük az élettől a film után. De legalább Olivér megőrzi ártatlanságát, és minden jóra fordul a végén.

130 perc

12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.

forgalmazó: Fórum Hungary

rendező: Roman Polanski

író: Charles Dickens

forgatókönyvíró: Ronald Harwood

operatőr: Pawel Edelman

zene: Rachel Portman

producer: Robert Benmussa, Roman Polanski, Alain Sarde

vágó: Hervé de Luze

szereplő(k):

Ben Kingsley (Fagin)

Barney Clark (Twist Olivér)

Jamie Foreman (Bill Sykes)

Harry Eden (Artful Dodger)

Bill Sykes (Bill Sykes)

Leanne Rowe (Nancy)

Lewis Chase (Charley Bates)

Edward Hardwicke (Mr. Brownlow) Fagin, Ben Kingsley (magyar hangja Harsányi Gábor) és Twist Olivér -->

Ezek is érdekelhetik