Friss hírek

2005.11.23. 15:43

A kávéházban hinni kell

Húsz magyarországi kávéház indult idén a kávéházak versenyén. A szakmai zsűri január végén ítéli oda a győztesnek „Az év kávéháza” címet. A versenyhez különleges eseménysorozat kapcsolódik.

Rados Virág

Ó, azok a régi kávéházak - sóhajtunk Karinthy és Kosztolányi törzshelyére gondolva. Nyüzsgő élet töltötte meg e helyeket régen. Igen, a közösségi tér. Találkozópont, az együttlét helyszíne. Apró otthon, amely az állandóság érzetét kelti. Színhely akár az eszmecseréhez, mint volt a minap a budapesti Tranzit a Kosztolányi Dezső téren. Civil szervezetek vezetői rendeztek itt vitafórumot az idei kávéházak versenye alkalmából. Miben járul hozzá a jó kávéház egy mozgalom sikeréhez? Egyebek mellett erről osztották meg tapasztalataikat a jelenlévők.

[caption id="" align="alignleft" width="290"] A budapesti Menza étterem büszke a szuperszervizére. Fotó: Darnay Katalin
[/caption]„Amikor alakultunk, és találkozgatni kezdtünk, a Síp utcai Spinoza tulajdonosa felajánlotta, menjünk nyugodtan hozzá. Nagy segítség volt” - meséli Jávor István filmrendező az ÓVÁS! Egyesülettől. A szervezet a régi pesti zsidónegyed értékeinek megmentéséért harcol. Az építészkritikus Bojár Iván András, a Szeretem Budapestet Mozgalom egyik vezére szerint a kávéház a polgárosodás fokmérője. A civil világ születhet meg itt. „A televízió sajnos háttérbe szorította ezeket a helyeket - mondja. - A képernyőn álkonfliktusokat, áltörténeteket bámulunk. A kávéház viszont olyan közösséget teremt, amely a saját gondolatait fejezi ki.” Fontos, hogy anyagilag megengedhessük magunknak - teszi hozzá. És persze ne szüljön a dolog családi konfliktust. Ne várja sodrófával otthon a feleség a férjet, ha az egy órácskát elücsörgött egy fekete mellett a barátaival. Vagy fordítva. Legyen az életformánk része, hogy találkozóhelyekre járunk.

Fürjes Balázs, a mozgalom másik főembere optimistának vallja magát. Szerinte a kávéházak ügye jó úton halad. „Nézzenek csak körül - mutat körbe a Tranziton. - Egy éve ez nem létezett. Felszámolt buszpályaudvar volt a helyén. Egri Orsiék megcsinálták. Most itt ülünk baráti hangulatban. Tudják, mitől sikeres ez a kávéház? Mert azokban, akik létrehozták, volt hit és küldetéstudat. Vagyis igazi civil kurázsi.” A Tranzit valóban kellemes, a kiszolgálás figyelmes. Igaz, nem indult az idei kávéházak versenyén, de van összesen húsz nevező. Tíz vidéki és ugyanennyi fővárosi.

„A helyszíneket szakmai zsűri értékeli - mondja Szabados Tamás, a verseny szervezője. - A győztes, akit január végén hirdetünk ki, megkapja „Az év kávéháza” címet.” Kürti Gábor a Critical Mass nevű kerékpáros-mozgalom képviselője hiányolja a helyeket, ahol a biciklisták biztonsággal letehetik járgányaikat, ha betérnek egy kávéra. „Néhány éve a médiában született meg az óhaj a kávéházakra - emlékezik. - Szerencsére olyan hatásos volt az egész, hogy egymás után bújtak ki a földből ezek a helyek. Lassan már az iskolai büfé is teraszos lesz.

A szakmai fórum munkatársa, a verseny egyik szervezője más szemmel is nézi a kérdést. Nehéz neki pusztán vendégként letelepednie egy kávéházban.” „A vállalkozók akaratának és a vendégek igényeinek találkozniuk kell - jelenti ki Orbán Gergely a kavehazak.hu-tól. - Ugyanakkor komoly félelmek is vannak. Most például a dohányzással kapcsolatos törvénnyel kapcsolatban. Szavait kínos jelenet illusztrálta: néhány perccel előbb piros sálas, szemüveges férfi perdült ki a közönség elé, hogy nyílt színen háborodjon fel. Olyan büdös van itt, hogy nem lehet kibírni - rivall rá a dohányzókra. - Micsoda rendezvény az ilyen?” Bojár Iván rögtön előveszi problémamegoldó képességét. Az előtte lévő asztalon álló két „smoking” (dohányzó) tábla felé nyúl. „Ezeket felajánljuk azoknak, akik dohányoznak - készségeskedik. - Tegyék ki az asztalukra. Füst persze akkor is lesz, de legalább törvényesek vagyunk.”

A megmérettetésen induló kávéházak

Balettcipő Eszpresszó, Budapest

Café Alibi, Budapest

Café Factory, Budapest

Café Farger, Budapest

Café Five, Budapest

Café Havana, Budapest

Café Picard, Budapest

Károlyi Café & Restaurant, Budapest

Menza Étterem és Kávézó, Budapest

Trieste Café, Budapest

Dömötöri Cukrászda, Sopron

Bécsi Kávéház, Szeged

Café Lemon, Pécs

Fogadó a Táncoló Kecskékhez, Galyatető

Manana - Rétes kávézó, Miskolc

Marcipán Cukrászda- Kávézó, Siófok

Mylord Kávé- és Teaház, Zalaegerszeg

Nem Szingli C@fé, Győr

Saxophone Café, Debrecen

Semiramis Kávé és Teaház, Szekszárd

A zsűri értékelő szempontjai

- térkialakítás

- tárgyi eszközök rendszere (pl. csészék)

- ízélmény

- a személyzet munkája

- a „kávéháziság” élménye (apró részletek illeszkedése)

- a kávés gasztronómiai élmény

Gyorsak és kedvesek a kedves vendéghez

Büszkék a szuperszervizükre - mondja a versenyző budapesti Menza étterem és kávézó üzletvezetője, Laurenczy Árpád. A felszolgálás színvonalára utal: ők elsősorban gyorsak és kedvesek akarnak lenni. Körülöttük, a Liszt Ferenc téren sokan a ma divatos mediterrán hatással próbálkoznak. A Menzások a hetvenes évekhez nyúltak vissza. Bútoraik méretesek és egyszerűek, a falakat nagy virágmintás tapéta borítja. Kínálatuk szintén a virággyerekek korát idézi. Van bodzaszörp, limonádé és Traubiszóda. Az ételválasztékban előkelő helyet foglalnak el a magyaros ennivalók. A Menzában naponta több mint száz asztal cserél gazdát.

Café Alibi, Budapest

Café Factory, Budapest

Café Farger, Budapest

Café Five, Budapest

Café Havana, Budapest

Café Picard, Budapest

Károlyi Café & Restaurant, Budapest

Menza Étterem és Kávézó, Budapest

Trieste Café, Budapest

Dömötöri Cukrászda, Sopron

Bécsi Kávéház, Szeged

Café Lemon, Pécs

Fogadó a Táncoló Kecskékhez, Galyatető

Manana - Rétes kávézó, Miskolc

Marcipán Cukrászda- Kávézó, Siófok

Mylord Kávé- és Teaház, Zalaegerszeg

Nem Szingli C@fé, Győr

Saxophone Café, Debrecen

Semiramis Kávé és Teaház, Szekszárd A zsűri értékelő szempontjai - térkialakítás

- tárgyi eszközök rendszere (pl. csészék)

- ízélmény

- a személyzet munkája

- a „kávéháziság” élménye (apró részletek illeszkedése)

- a kávés gasztronómiai élmény Gyorsak és kedvesek a kedves vendéghez Büszkék a szuperszervizükre - mondja a versenyző budapesti Menza étterem és kávézó üzletvezetője, Laurenczy Árpád. A felszolgálás színvonalára utal: ők elsősorban gyorsak és kedvesek akarnak lenni. Körülöttük, a Liszt Ferenc téren sokan a ma divatos mediterrán hatással próbálkoznak. A Menzások a hetvenes évekhez nyúltak vissza. Bútoraik méretesek és egyszerűek, a falakat nagy virágmintás tapéta borítja. Kínálatuk szintén a virággyerekek korát idézi. Van bodzaszörp, limonádé és Traubiszóda. Az ételválasztékban előkelő helyet foglalnak el a magyaros ennivalók. A Menzában naponta több mint száz asztal cserél gazdát. A budapesti Menza étterem büszke a szuperszervizére. Fotó: Darnay Katalin -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!