2019.06.19. 21:57
Több mint 150 pálinkával neveztek az idei versenyre
A Nemzeti Pálinkakiválóság Programban idén is díjazták a legkiválóbb pálinkákat, 24 pálinkaház 157 termékével nevezett a 2019-es megmérettetésre, közülük 22 pálinkaház, 93 pálinka terméke került be a nemzeti pálinkakiválóságok sorába – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten a díjátadó rendezvényen.
Forrás: Pixabay
Zsigó Róbert felidézte, a minisztérium még 2014-ben indította el a Nemzeti Pálinkakiválósági Programot, amelynek
célja, hogy a magyarországi minőségi pálinkákat megismertesse bel- és külföldön egyaránt.
![](https://cdnkpi.mediaworks.hu/2021/09/4U6cYv-Afzh6pC2i-bzrVoGc8JjUxon8o4Ne2YjPS1M/fill/4256/2832/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzIyOTc1ZGFlNDkzODQxMTFhMDI0NzNjYzI4MWFiMDRi.jpg)
Fotó: Kovács Attila / MTI
A pálinkafőzésben rejlő gazdasági potenciált mutatja, hogy
a kereskedelmi főzdék által készített párlat mennyisége 2014-ben 723 ezer hektoliterfok volt, 2017-ben viszont már meghaladta az 1 millió hektoliterfokot.
Zsigó Róbert közölte, az idei programban több újdonság is volt.
![](https://cdnkpi.mediaworks.hu/2021/09/8zdoMUjdhRX5UNrPxk88PAMqM8SoNd-zCJMmej6zzJ8/fill/2832/4256/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzFjYmUyNDBiMWM2NjQxODNhNzY4ODJmOTJjMDA0NTEx.jpg)
Fotó: Kovács Attila / MTI
A versenybe a pálinkaházak minimum három, maximum kilenc féle pálinkával nevezhettek, az öt alapkategóriából (vilmoskörte, körte, kajszi, szilva, illatos szőlő) legalább hármat meg kellett jeleníteniük.
A díjaknál is történt változás, a minisztérium létrehozta az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 című oklevelet. Az elismerést elsőként a Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája érdemelte ki – mondta az államtitkár.
A pálinka az elmúlt két évtizedben megújult, ebben a folyamatban fontos szerepe volt a fogyasztói szokások átalakulása mellett a termelőknek is, akik a hagyományos (szilva, kajszi, törköly) alapanyagok mellett újakat (például feketeribizli) is kipróbáltak – tette hozzá.
![](https://cdnkpi.mediaworks.hu/2021/09/Zh6smZRVTT9OGp8I4BZ1h44b6WBhQxRTw9q-fOiKeGE/fill/3952/2726/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzJiNTM3YzM0NTM1MTQ4OGRiODJkMGNlMjI4Y2RiMzQ1.jpg)
Fotó: Kovács Attila / MTI
A pálinka a magyar kultúra büszkesége, egy hungarikum.
„Gyümölcspárlatot bárhol készíthetnek, pálinkát azonban csak Magyarországon, csak magyar gyümölcsből”
- mondta az államtitkár.