Káros képernyők

2019.02.27. 09:47

Egészségünk bánhatja, ha nem korlátozzuk a kütyühasználatot

Kapcsolat mutatható ki a monitor előtt töltött idő és a mentális betegségek között.

Forrás: AFP

Fotó: VOISIN / Phanie

Az Egyesült Királyság vezető tisztiorvosai közleményt adtak ki, melyben felhívják a figyelmet: a családoknak mérsékelniük kellene, akár meg is kellene tiltaniuk az okoseszközök használatát lefekvés előtt vagy étkezési időben – adja hírül a csalad.hu a Huffington Post cikke nyomán.

Mint írták, nem elegendő, ha a gyerekek kütyühasználatát szabályozzuk, legalább ilyen fontos az önmérséklet és a példamutatás is a szülői oldalról. Sőt, az sem mindegy, hogy mikor és mit posztolunk gyermekeinkről, és kik számára tesszük azt láthatóvá.

E javaslatok gyakorlatba ültetésének egyik legsúlyosabb akadálya, hogy nincs „elegendő bizonyíték” a kütyüzés káros voltára, például nem állapítható meg, mennyi monitor előtt töltött idő tekinthető még egészségesnek, és hány perctől vagy órától káros annak a hatása – jegyzi meg a csalad.hu cikke. Ugyanakkor ismertetik:

a University College London felmérése szerint kapcsolat mutatható ki a monitor előtt töltött idő és a mentális betegségek között.

Az viszont nem állapítható meg egyértelműen, hogy a betegség jelentkezett volna-e akkor is, ha az érintettek nem használnak annyi elektronikus eszközt – mutat rá az írás.

A cikk felidézi több Egyesült Királyság-béli tisztiorvosi szolgálatnak azt a javaslatát is, mely szerint célszerű volna, ha a szolgáltatók és a technológiai vállalatok is minél inkább kivennék a részüket a megelőzésből, segítsenek például a korhatáros tartalmak elérésének szűrésében.

Fotó: Thierry Foulon / AltoPress / PhotoAlto / AFP

A tartalomszűrés igénye nem csak az Egyesült Királyságban merült fel: Magyarországon 2014 nyarától az internetszolgáltatók kötelesek honlapjukon valamilyen gyermekvédelmi szűrőszoftvert ingyenesen letölthetővé és használhatóvá tenni a felhasználóiknak. Ezek listája elérhető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) oldalán. Hogy ez a kötelezettség indokolt, az abból is látszik, hogy az NMHH adatai szerint

hazánkban a 9-16 éves gyermekek több mint kétharmada rendelkezik legalább egy közösségi oldalon saját profillal, illetve az okostelefonok aránya a gyermekek körében már 80 százalék fölé emelkedett.

Kivételes segítséget jelentenek Magyarországon az NMHH által Budapesten és Debrecenben létrehozott Bűvösvölgy nevű médiaértés-oktató központok, melyek támogatják a gyermekeket a média tudatos és biztonságos használatában. A központok iskolai szervezésben ingyenesen látogathatók.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!