25 csúcshódítás a cél

2018.04.02. 16:07

Elhalasztotta világrekord kísérletét a híres serpa

Egy héttel elhalasztotta az indulást a világ legmagasabb hegycsúcsára Kami Rita nepáli hegyi vezető, aki új világrekordot akar felállítani a Mount Everest 22. megmászásával.

A 48 éves serpa az eredeti tervek szerint április 1-jén vágott volna neki a 8848 – más mérések szerint 8850 – méter magas hegycsúcs akklimatizációs időszakokkal tűzdelt meghódításának, de az expedíciós csapat összetételében történt változások miatt elhalasztották az indulást.

A jelenlegi – 21-es – rekordot két honfitársával, a híres Apa serpával és Phurba Tasi serpával tartja a hegymászó. Az újabb rekordkísérletről Kami Rita azt mondta, történelmet szeretne írni, és dicsőséget akar szerezni a serpa közösségnek és a hazájának is.

A serpa hangsúlyozta, hogy a végső menetrend az időjárástól függ, de úgy véli, hogy május 15. és 29. között feljuthatnak a csúcsra.

A nepáli magashegyek lábainál élő serpa népcsoport tagjait gyakran fogadják fel a Himalájához érkező külföldi hegymászók, mert erősek és szervezetük jól alkalmazkodik a magaslatokhoz.

Kami Rita a szintén igen tapasztalt apja nyomdokain járva lett hegyi vezető. Profi szinten 1992 óta vezet túrákat, a Mount Everestet két évvel később mászta meg először, akkor még csak 49 fő egyikeként, miközben ma már évente több százan feljutnak a világ legmagasabb pontjára. A serpa 2008-ban, 2011-ben és 2013-ban kétszer is feljutott, legutóbb pedig tavaly május 27-én járt a csúcson.

A hegyi vezető közölte, hogy még legalább további két alkalommal akarja megmászni az Everestet, mert elég fittnek érzi magát, hogy meglegyen a 25 csúcshódítás.

A Mount Everestet legalább 5300-an hódították meg azóta, hogy a feljegyzések szerint elsőként Edmund Hillary és Tenzing Norgay elsőként feljutott a hegy csúcsára 1953-ban.

Borítókép: Kami Rita serpa

Forrás: Prakash Mathema

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!