midász királyról kapta a nevét

2018.02.21. 19:08

Aranykezű tamarin született a Nyíregyházi Állatparkban

A furcsa kinézetű állat leginkább kesztyűs koboldra hasonlít.

Aranykezű tamarin (Saguinus midas) született a Nyíregyházi Állatparkban, a másfél éve együtt élő tenyészpárnak ez az első utóda.

A szülőállatok 2016-ban, a nemzetközi törzskönyvi program keretében érkeztek angliai és egy másik magyarországi állatkertből. Az apa és az anya is gondos szülőnek bizonyul, hiszen probléma nélkül növekszik a jelenleg egy hónapos kölyök – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője, szóvivője szerdán az MTI-vel.

MTI Fotó: Balázs Attila

A karmosmajom-félékhez tartozó állatok igen apró termetűek, mindössze húsz centisek és csupán fél kilósak. A szülők méreteihez viszonyítva viszont az utód minden esetben igen nagy méretű – születéskor körülbelül tíz deka – , ezért a kölyök hordozásában mindkét szülő kiveszi a részét. Az apró testméretnek nagy előnye van, a dél-amerikai esőerdők legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat.

MTI Fotó: Balázs Attila

A fák lombkoronaszintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik, vokális jelzéseik mellett szaganyagokkal is kommunikálnak.

A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább: a tamarinok testét hosszú fekete szőrzet borítja, végtagjaik narancs-vöröses színűek. Arcuk sötét színű, szőrtelen és kissé elálló fülük van. A faj tudományos neve utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midász királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében.

A Nyíregyházi Állatpark jelenleg a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike a tenyészprogram keretében érkezett. A természetben élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, a fajok közül több a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében, koordinált programokban szaporítják őket.

Borítókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik