különleges verseny

2018.08.05. 15:34

Napelemes kerékpárral tekert el Franciaországból Kínába

Raf van Hulle 45 nap alatt tette meg a Lyon és a Kanton közti 12 ezer kilométeres utat.

A 43 éves belga dizájner és építész a Sun Trip 2018 kerékpárverseny több mint harminc résztvevője közül elsőként ért célba pénteken. A nagyjából az egykori selyemút mentén vezető útja során napi átlagban 270 kilométert biciklizett, személyes rekordja 397 kilométer volt.

AFP PHOTO /
AFP PHOTO /

A 39 fős mezőny június közepén vágott neki az útnak, a többiek érkezését az elkövetkező napokra, hetekre várják. A verseny legidősebb résztvevője a 70 éves Francoise Denel, aki ráadásul egy sorvadásos idegbetegségben is szenved, ő jelenleg a kazah sivatagban jár.

Raf van Hulle azt mondta, legnehezebb dolga a Góbi-sivatagban volt, ahol az erős szél majdnem lefújta az útról, de megviselte a kazahsztáni hőség is.

A 2013-ban alapított transzkontinentális kerékpárverseny célja a megújuló energiaforrások népszerűsítése. A Lyonból induló versenyzők idén először mennek a kínai Kantonig, korábban a cél Törökország vagy Kazahsztán volt.

„Valóra vált a cél, hogy egy ember kevesebb mint 50 nap alatt keljen át Eurázsián napenergia segítségével”

- örvendezett a győztes versenyző célba érésén Florian Bailly, a Sun Trip alapítója. Bailly reméli, hogy a francia és a kínai hatóságok támogatásával a jövőben kétévente megrendezhetik a Lyon-Kanton napelemes bicikliversenyt.

A versenyezők szabadon választhatják meg útvonalukat, viszont nem kapnak központilag szervezett műszaki segítséget, és kisegítő jármű sem kísérheti őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában