Egészség

2007.01.08. 15:45

Mivel mossunk kezet?

A napjainkban közkedvelt antibakteriális kézmosók helyett a hagyományos szappannal végzett kézmosás is elegendő a fertőzések elkerüléséhez és kezünk tisztán tartásához, egy frissen közölt kutatás eredményei szerint.

www.orvostkeresek.hu

Az egyesült államokbeli kutatók által végzett felmérések alapján elmondható, hogy mindössze 15 másodperces szappanos kézmosás segít a baktáriumok 90 százalékának eltávolításában.

Napjainkban a különböző testápolási termékeket gyártó cégek jóvoltából a folyékony kézmosók és antibakteriális szappanok igen széles skálájáról válogathatunk. A termékeken olvasható feliratok szerint mindegyik cikk a teljes higiéniát biztosítja számunkra, hiszen hatóanyagaik kiválóan alkalmasak a baktériumok eltávolítására.

A probléma valójában nem a termékek összetételében keresendő, sokkal inkább a felhasználókban. Ritka ugyanis, hogy bárki 15 másodpercig mosna kezet, s ennél rövidebb idő alatt a legkiválóbb termékek sem képesek kifejteni hatásukat.

Egy telefonos kutatás során a megkérdezett amerikai lakosok 90 százaléka állította, hogy rendszeresen kezet mos a nyilvános vécén tett látogatása után. Azonban a vizsgálatot végzők megfigyelései szerint a nőknek valóban 90 százaléka tett így, a férfiaknál ez az arány azonban csak 75 százalék.

Az alapos kézmosás tehát 15 másodpercnél tovább tart, kellő gyakorisággal történik és utána alapos kézszárítás szükséges. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű tisztítószert használjunk, s kezünk minden apró részletét érintsük vele. Gyakori eset, hogy az ujjak közti rész, illetve a kézhát mosásáról megfeledkezünk.

A hír alapjául a „Soap and water as good as sanitizers to clean hands” cikk szolgált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!