Jótékony milliárdos

2021.02.02. 16:59

Űrbe megy idén a SpaceX – nem asztronauta személyzettel

A Földet megkerülő Inspiration4 misszió űrutazáson egyik résztvevő sem lesz profi asztronauta.

Forrás: SpaceX

Fotó: Zoltán István Bíró

Tavaly a SpaceX-nek köszönhetően 2011 óta először vitt az Egyesült Államok 2011 óta embereket az űrbe amerikai űrhajóval.

A Crew Dragon űrkapszulát, valamint a Falcon 9-es szállítórakétát egyaránt Elon Musk cége fejlesztette a NASA megbízásából.

A még idén várhatóan a negyedik negyedévben felküldik a soron következő Crew Dragon űrhajót,

fedélzetén nem űrhajós képzettségű személyzettel.

“While a historic journey awaits us in space, I hope this mission reinforces how far inspiration can take us and the extraordinary achievements it leads to here on Earth.” – Jared Isaacman, Inspiration4 Commander pic.twitter.com/y41tsFJzNu

Az űrhajón helyet foglalt magának Jared Isaacman amerikai milliárdos, aki a Shift4 Payments nevű cégével teremtette meg vagyonát. A másik három helyre különböző módokon választja ki utastársait, az ezáltal összegyűjtött pénzt pedig a Tennessee államban lévő memphisi St. Jude gyerekkórház kapja.

A legénység űrhajós kiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt – közölte a SpaceX.

Az utazás végén a Crew Dragon úgynevezett puha landolással érkezik meg Florida közelében.

Hogy a 3-4 napos űrutazásért mennyit fizetett, Isaacman nem árulta el. Korábbi sajtóértesülések szerint

egy jegy ára 55 millió dollár (16,2 milliárd forint).

Jövőre irány a Nemzetközi Űrállomás

Az elmúlt héten közölték, hogy legkorábban 2022-ben négy férfi juthat fel űrturistaként a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére. Larry Connor amerikai vállalkozó, Eytan Stibbe izraeli üzletember és pilóta és Mark Pathy kanadai befektető vehet részt az Ax-1 misszióban, melyet az Axiom Space vállalkozás, a NASA és a SpaceX közösen szervez.

A misszió parancsnoka Michael Lopez-Alegria volt NASA-asztronauta lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!