Nem lesz ingyen chat?

2022.06.21. 12:18

Megszűnik az adatforgalom nélküli Facebook Messenger, WhatsApp használat

Úgy tűnik, az illetékes hatóság bezárja a kiskaput.

Mostanáig több népszerű üzenetküldőt, így a Facebook Messengert, WhatsApp-ot, Vibert, társkereső programokat akkor is igénybe vehették a felhasználók, mikor már kimerítették a havi keretüket.

Most egy új szabályozás nyomán nem fogunk többé ingyen chatelni, ha az adatforgalmi előfizetésünk nullára apadt.

Az európai távközlés-felügyelő hatóság (BEREC, azaz Body of European Regulators for Electronic Communications) legutóbbi rendelkezése megtiltja a szolgáltatóknak, hogy bizonyos, általuk választott szolgáltatások  mentesüljenek az adatkorlátok alól.

Ez azt jelenti, hogy az eddig ingyenesen – az előfizető adatcsomagjának felhasználása után is használható alkalmazásoknak – éppen úgy szükségük lesz adatcsomagra, mint a többi appnak.

A hatóság a döntésnél az európai bíróság egyik ítéletére hivatkozott, amely kimondta: sérti a szabad versenyt, ha bizonyos alkalmazásokat a felhasználók ingyenesen igénybe vehetnek, másokat pedig nem. Az eddigi gyakorlat aránytalanul nagy hasznot hozott az olyan nagy platformoknak, mint az Apple, a Google és a Facebook, miközben a kis cégek és az európai startupok kimaradtak a jóból.

Az európai távközlés-felügyelő hatóság döntése természetesen egyelőre csak az európai piacot érinti. Kérdés, hogy ezek után a szolgáltatóknak lesz-e joguk bármit – promóciókat, akciókat –  adatforgalom-mentesen kínálni.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!