Összefoglaló

2024.05.04. 21:04

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. május 4.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Kecskeméten babakocsis és kismotoros felvonulással vette kezdetét szombaton a 10. Születésünnep. A május 4. és 21. között zajló kismamákat, kisgyermekes családokat és babát tervező párokat megszólító esemény minden alkalommal nagy népszerűségnek örvend.

Születésünnepi rendezvény Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba

Bács-Kiskun vármegyében a spórolást választották a családok 2023-ban, kevesebbet költöttünk a boltokban. Többek között ez is kiderül a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatásából.

Május 6-án, hétfőn rendezik meg a magyar sport napját Kecskeméten a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. Az eseményről Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt a Rádió 1 Gong Téma című műsorában.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg szombaton Ballószögön, a kakasfőző fesztivált. A sportcentrumban hatvan csapat főzte a finomságokat. A megnyitón a hagyományokat követve egy nagy méretű májusfát is állítottak.

A szabadszállási önkéntes tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából Szabadszállás adott otthont a vármegyei tűzoltónapi állománygyűlésnek és a városi tűzoltónapnak. A program szentmisével indult a katolikus templomban, majd ünnepi állománygyűléssel folytatódott a József Attila Közösségi Házban. Eközben az érdeklődőket szabadtéri programok várták, ahol megismerkedhettek a lánglovagok eszközeivel is. 

A napokban a 11. Savaria Filmszemlén kereken az 50. elismerését kapta a Café Marylin című kisjátékfilm, mely már az HBO Max kínálatában is elérhető. A filmet készítő Aurorafilm Kecskemét Filmműhely pedig már első nagyjátékfilmjének előkészületein dolgozik.

Az egységek eloltották a lángokat Kunszentmiklóson, a Szent Flórián utcában, ahol teljes terjedelmében égett egy hétvégi ház. A beavatkozásban a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók irányításával a kunszentmiklósi önkormányzati és a szalkszentmártoni önkéntes tűzoltók vettek részt. 

Megnyílt a XXII. Nemzetközi Csipkekiállítás Kiskunhalason a Csipkeházban, ahol Nagy István agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy a halasi csipkevarrás olyan élő hagyomány, amely 2010-től a magyar szellemi kulturális örökség része, 2014-től pedig hungarikum, a törvény által elismerve is a magyarság csúcsteljesítménye, amelyre mindannyian büszkék vagyunk. Az idei kiállításon a bemutatott hazai és külhoni csipkék között Olaszország a díszvendég.

A nagy kulturális örökség nem csak kiváltságot, hanem kötelességet is jelent arra, hogy tovább építsük, és átadjuk a következő nemzedékeknek – hangsúlyozta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a 100 éve született Cziffra György zongoraművésznek emléket állító koncertsorozat kecskeméti nyitó állomásán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában