Beruházás

2024.04.18. 11:50

Öt település lakóinak életét könnyíti meg a Kerekegyházán épülő új szociális szolgáltató központ – galériával

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg az új szociális szolgáltató központ építése Kerekegyházán. A beruházás a vármegyei Terület - és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán elnyert több mint ötszázmillió forintból valósul meg. A projektnyitó rendezvény vendége volt dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Gulyás Sándor

– Önkormányzatunk 550 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatást nyert az új szociális szolgáltató központ felépítésére. Az összeg az építési költségek mellett az előírt eszközbeszerzés, tervezés, műszaki ellenőrzés és projektmenedzsment költségeit is tartalmazza. A pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés eredményeként a meglévő, elavult, térségi feladatokat is ellátó szociális szolgáltató központ helyén, egy, a 21. század követelményeinek megfelelő 400 négyzetméter hasznos alapterületű, kétszintes intézmény kerül kialakításra, az udvar hátsó részén megmaradó épületszárny felújításával együtt – fogalmazott dr. Kelemen Márk polgármester.

szociális szolgáltató központ, beruházás, Kerekegyháza
Az új szolgálató központ épülete kétszintes, 400 négyzetméter hasznos alapterületű lesz
Fotó: Marton Áron

Az új épület földszintje ad majd otthont a melegítő konyhának, a közkedvelt idősek klubjának, valamint az intézmény által ellátott számos feladatnak a lakosság széles köre számára, javítva a szolgáltatások színvonalát. Az emeleti részen az irodák, tárgyalók kerülnek kialakításra. A kötelezően előírt számú parkoló-férőhely, és akadálymentes parkoló-férőhely létesítése mellett, az épületben egy játszósarok, az udvaron gépkocsi, kerékpár és babakocsitároló is megvalósul. Az új létesítmény akadálymentesített lesz, az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében megújuló energiaforrásokat használunk hőszivattyús, majd később napelemes rendszer telepítésével.

– Az új épület belső berendezési tárgyai is megújulnak a projekt során, így bútorok és berendezési, felszerelési tárgyak, konyhaeszközök beszerzése is megvalósul, ideértve a külső terekhez kapcsolódó tárgyi eszközök, padok, kerékpártámaszok, valamint három elektromos kerékpár beszerzését is, amelyek segítik az otthoni ellátásban részesülő személyekhez a kijárást. A megkötött kivitelezési szerződés eredményeként keletkezett megtakarítást a szociális feladatellátás további fejlesztésére kívánjuk fordítani. Az új épületegyüttes terveink szerint 2025. év elején nyitja meg a kapuit. Az önkormányzat és a HSZK munkatársai különböző helyszíneken a beruházás ideje alatt is zökkenőmentesen, legjobb tudásuk szerint biztosítják a szolgáltatások zavartalan működését – tájékoztatta a baon.hu-t Kerekegyháza polgármestere.

 Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke és dr. Kelemen Márk polgármester
A képen balról-jobbra: Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke és dr. Kelemen Márk polgármester 
Fotó: Marton Áron

A projektnyitó rendezvényen dr. Kelemen Márk kihangsúlyozta, hogy egy közösség akkor fejlődik, ha annak tagjai tudják és teszik is a dolgukat. Igaz ez az ott élő emberekre, vállalkozásokra és az önkormányzatra egyaránt. Kerekegyháza lakói évszázadok óta tudják és teszik a dolgukat, ennek köszönhető a település töretlen fejlődése.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában