100. születésnap

2024.04.25. 11:10

Megtartották az emlékév záróünnepségét a bajai Bányai Júlia iskolában – galériával

A Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola 100. születésnapja tiszteletére állófogadással egybekötött zárünnepséget rendeztek április 24-én. Az eseményen részt vett Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Nyirati Klára polgármester, Farkas Attila, az iskola nyugalmazott igazgatója, valamint a városi intézmények vezetői, a partnerek képviselői.

Márton Anna

Horváth Anett igazgató köszöntötte a vendégeket, külön kiemelte a testvériskola képviselőit, a zombori Közgazdasági Középiskola vezetőjét, Natalia Katanics igazgatónőt és a vele érkezett küldöttséget.

záróünnepség, rendezvény, iskola
Horváth Anett igazgató köszöntötte a vendégeket
Fotó: Márton Anna

Az intézményben 1923. október 8-án kezdődött meg a tanítás. Az ünnepi emlékév, melyet 100 Év Emlékév néven hirdettek meg, számos programot és maradandó élményt adott a közösségnek. A zárórendezvényen rövid képes összeállítást mutattak be az ünnepi év programjaiból.

A 100 éves iskolát 26 éven át Farkas Attila jelenlegi nyugalmazott igazgató irányította, aki megható ünnepi beszédet mondott az ünnepségen.

– Csodálatos éveket tölthettem a Bányaiban, nagyon csodálatos kollégákkal, munkatársakkal, vezetőtársakkal, nevelőtestülettel. A címer, amit a szívem fölött hordok, az emlékeket őrzi – mondta Farkas Attila. Hozzátette: amikor átvettem az iskola irányítását, öt tantermünk volt mindössze a jelenlegi türrös épületrészben. Egyre növekedett a szakmunkástanulói létszám, megoldhatatlan problémákat jelentett a tanítás. Délelőtt és délután kellett tanítani a város legkülönbözőbb részein, szükségtantermekben. Más iskolában, kollégiumnak a tanulószobájában, erről államtitkár úrnak is lehetnek emlékei –emlékeztetett a nyugalmazott igazgató.

záróünnepség, rendezvény, iskola
A 100 éves iskolát 26 éven át Farkas Attila jelenlegi nyugalmazott igazgató irányította
Fotó: Márton Anna

A szakképzési rendszer az elmúlt időszakban megerősödött

Zsigó Róbert ünnepi beszédében hangsúlyozta: mindig is jó közösség volt a Bányaiban, ez az egyik legkedvesebb emléke. Farkas Attila igazgatóval együtt került az intézménybe, csak ő tanulni érkezett.

– Minden iskolámban jó közösség volt, de a Bányaiban azóta is jó a kapcsolat. A bányais közösség kiváló csoport a városban. Ezt nemcsak a bányaisok gondolják, szerintem a városban is ilyen híre van. A városban mindenki találkozik velük, mindenki jó szívvel gondol a bányais iskolájára – mondta Zsigó Róbert.

záróünnepség, rendezvény, iskola
Az eseményen részt vett Zsigó Róbert államtitkár is.
Fotó: Márton Anna

Az államtitkár megemlítette az elmúlt évek szakképzési változásait. Elérkezett az az idő, hogy érdemes szakmát tanulni, a szakképzésben tanulni, mert azzal a szakmával, amelyet meg lehet szerezni ezekben az intézményekben, például a Bányai iskolában, el lehet helyezkedni. Aki valóban jól végzi a munkáját, ebből a keresetből el is tudja tartani a családját. Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy az volt a cél, hogy azok, akik szakmát szeretnének tanulni, akik jó szakemberek szeretnének lenni, tudjanak a szakképzésben tanulni. Ilyen tekintetben valóban folyamatos változás van, de a szakképzési rendszer az elmúlt időszakban megerősödött. Ez látszik itt, ebben az iskolában is.

Nyirati Klára polgármester köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy száz év nagyon hosszú idő, és ebből a száz évből a családja 1955 óta kötődik az iskolához. Saját maga majd negyedszázadot töltött az iskolában, nagy részét Farkas Attila vezetése alatt. Beszédében köszönetet mondott az egykori igazgatónak.

záróünnepség, rendezvény, iskola
Nyirati Klára polgármester 
Fotó: Márton Anna

Az esemény az iskola tanulóinak zenés műsorával és képes iskolatörténeti áttekintésével folytatódott.

Az iskola 100 éves fennmaradása 14 vezetőség és 14 iskolaigazgató döntéseinek következménye

Horváth Anett hangsúlyozta: a Bányai Júlia Alapítvány a jelen és a jövő bányaisainak nyújt segítséget, mind tehetséggondozásban, mind a hátrányok leküzdésében, szociális helyzetük javításában. A kuratórium elnökeként az egész iskola és a jövőjük nevében köszönte meg a legfőbb alapítványi támogató, Farkas Attila igazgató támogató segítségét. Horváth Anett igazgató szeretettel és tisztelettel beszélt az elődökről, az iskola egykori vezetőiről, oktatókról, dolgozókról. Köszöntötte azokat a kollégáit, akik lelkükben gyerekként és felnőttként is bányaisok maradtak, munkájukkal adják tovább a szaktudást, az emberséget, a bányais szellemiséget.

Emléklapot vehetett át Bardoczy Tasina Carmen, Bernáth Gitta, Göldner Tiborné, Illés Zoltánné, Kámán Zoltán, Kleisz Mihály, Onódi Tamás György, Szilágyi-Pauk Andre és Wetzl Gergely. Köszöntötték azokat a dolgozókat, akik legrégebben, megszakítás nélkül dolgoznak az iskolában: Németh Editet, aki 1983 óta dolgozik az intézményben és Heffner Györgyöt, aki 1984 óta van az iskola kötelékben.

– Hatalmas felelősség és megtiszteltetés egy 100 éves iskolát vezetni. Megőrizni a hagyományokat, megújulni a 21. század elvárásai mentén, segíteni szociálisan, mentálisan, és nem utolsósorban minőségi, szakmai munka felé terelni a jövő generációját – fogalmazott Horváth Anett igazgató. Hozzátette: a közösséget megtartani hittel és szeretettel lehet. Ezen munkálkodik, hogy átadva majd a vezetés felelősségét egy lelkületében egységes, közös céllal erősödő Bányai épülhessen tovább a jövőben.

Az iskola munkahelyi és duális partnerei meglepetéssel készültek az ünnepségre. Az elkészült finomságokat nemcsak megcsodálhatták, hanem meg is kóstolhatták a vendégek.

Az emlékév tiszteletére megalkották a Bányai szelet nevű süteményt

Vetőné Istokovics Míra szakoktató tervei, álmai alapján elkészítették a Bányai szelet nevű ünnepi süteményt, amely óriási sikert aratott a vendégek körében.

– Lényegében egy ropogós linzerrétegen van egy sóskaramella, amibe sós mogyorót szórtunk, erre ráhelyeztük a sós mogyoróval dúsított Sacher-piskótát, ezt követi a feketeribizlis-zselés réteg, majd újra a sós mogyorós Sacher-piskóta és az egészet egy csokimousse zárja. Olyan alapanyagokat használtunk, amik a háztartásokban is fellelhetők. A sütemény otthon is elkészíthető, kis iránymutatással. A recept nyilvános lesz. Amennyiben időnk engedi, egy werk-filmben bemutatjuk az elkészítést a kísérletezni vágyóknak – részletezte hírportálunknak Vetőné Istokovics Míra szakoktató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában