Vádemelés

2024.04.17. 10:10

Leszedték a tetőt, majd a pénzzel eltűntek a vállalkozók Tiszakécskén

Sikkasztás miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség egy férfival szemben, aki egy családi ház tetőcseréjét elvállalva az anyagvásárlásra átvett előlegből nem vásárolta meg az ígért építőanyagot, ehelyett eltűnt, otthagyva a lebontott tetőt – írja közleményében a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

Horváth Péter

A vád szerint a kunhegyesi férfi 2022 nyarán a közösségi oldalon álnéven regisztrált és tetőfelújítási munkák szakszerű elvégzését hirdette. A sértett tiszakécskei háztulajdonos a hirdetésben szereplő telefonszámon felvette a kapcsolatot a vállalkozóval, aki a társával két nap múlva megjelent és felmérték a munkát. A tetőcserét 1,65 millió forintért vállalták, ami a felhasználandó anyagok árát és a munkadíjat is tartalmazta.

Sign,The,Agreement,The,Concept,Of,Legal,Procedure,And,Litigation.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint a páros néhány nap múlva ismét megjelent a háznál, ahol a vádlott 840 ezer forintot kért anyagvásárlásra. A sértett azzal a feltétellel adta át az összeget, hogy megkezdik a munkálatokat, ezért másnap a vállalkozók és két munkásuk elkezdték leszedni a tetőcserepeket. Ekkor a megrendelő átadta a kért előleget a vádlott számára, aki a pénzátadásról készített elismervényt a hirdetésben szereplő álnéven írta alá. Az átvett előlegből a vádlott és a társa mintegy 100 ezer forint értékben valóban vásárolt alapanyagot, amit leszállítottak, majd embereik még aznap a teljes tetőről leszedték a cserepet.

Ezután a vádlott és a társa félbehagyta a megkezdett munkát és nem jelentek meg többet. Az előlegből fennmaradó összeget egymás között elosztották és felélték. A sértett kérte a kára megtérítését.

A vádhatóság azt írja közleményében, hogy a nyomozás során mindkét férfi vállalta a jóvátétel megfizetését, ezért az ügyészség az eljárást a közvetítői eljárás lefolytatása érdekében felfüggesztette. Ha a közvetítői eljárás során az elkövető a teljesíti a vállalt jóvátételt, az ügyészség megszünteti vele szemben az eljárást, de mivel a vádlott az első részlet megfizetése után nem adott több pénzt, ezért folytatódik ellene a büntetőeljárás.

Fotó: ugyeszeg.hu

Az ügyészség a jóvátétel lehetőségét elmulasztó férfit sikkasztás bűntettével vádolja, és büntetővégzéssel, vagyis a tárgyalás mellőzésével közérdekű munkát kér ellene azzal, hogy a bíróság a sértett fennmaradó kárának megtérítésére is kötelezze – olvasható a vádhatóság közleményében
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában