Verseny

2024.04.17. 19:18

Császártöltésen rendezték meg a borvidéki megméretést

A császártöltési Lakner Borház adott helyet az idei Hajós-Bajai Borvidéki borversenynek szerdán délelőtt. A cég napokban elkészült Napforduló Éttermében dolgoztak a bizottságok. A borvidékről 69 fehér, 15 rosé, 2 siller, és 30 vörös mintával neveztek a pincészetek.

Barta Zsolt

A verseny előtt Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a bírálókat, aki franciaországi benyomásait tette közzé. Mint mondta, ott is azt tapasztalják a borászok, hogy a fogyasztók ízlés változik. Csak azok maradhatnak talpon, akik gyorsan alkalmazkodnak. 

borverseny, Császátöltés, A felvételen Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az elnöke, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Takácsné Stalter Judit polgármester, Koch Csaba a Hajós- Bajai Borvidék elnöke, és Lakner László a Lakner Borház tulajdonosa házigazda a borverseny megnyitóján
A felvételen Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az elnöke, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Takácsné Stalter Judit polgármester, Koch Csaba a Hajós- Bajai Borvidék elnöke, és Lakner László a Lakner Borház tulajdonosa házigazda a borverseny megnyitóján
Fotó: Barta Zsolt

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyümölcsös borokat keresik a fogyasztók nem csak idehaza, hanem szerte Európába. Gyümölcsös borokat nagyon magas szinten képes előállítani a három alföldi borvidék, azaz kiváló lehetőség nyílik a kitörésre. Ehhez csak jó marketing kell. 

Takácsné Stalter Judit, Császártöltés polgármestere azokat vendégeket, akik nem bíráltak meghívta egy falu sétára. A versenyben három bizottság bírált.

A baon.hu-nak Koch Csaba a Hajós–Bajai Borvidék elnöke elmondta, hogy a Szekszárdi-, a Villányi- és a Kunsági Borvidékekről hívott meg jó nevű borászokat értékelni. 

A borvidéken tapasztalható, hogy egyre több pincészetben megtörténik a generációváltás. 

A borok minősége évről évre egyre jobb. Mint mondta, látva az eredményeket ő egyre elégedettebb. 

Sauer András Nemesnádudvaron élő borász az egyik bizottság elnöke volt. Mint mondta, az ő bizottságánál az olaszrizling, a sauvignon blanc, a cserszegi fűszeresek és az Irsai Olivér minták szerepeltek jól. A vörösborok közül pedig azok, amelyek már több évesek voltak. Ő is hangsúlyozta, hogy a fogyasztók a könnyed gyümölcsös borokat keresik, a jövő ebbe az irányba mutat. A jövőt azonban beárnyékolja egy negatív jelenség. Mivel alacsony a szőlő felvásárlási ára, sokan felhagynak a műveléssel. Véleménye szerint legalább 130-140 forintot kellene kilónként kapnia a szőlésznek ahhoz, hogy folytassa a munkáját. Így most az alacsony árak miatt nagyon sok ültetvényen a termelők a tápanyag utánpótlás csökkentésével próbálják a kiadásaikat csökkenteni. Ez pedig a termelés csökkenéséhez vezet majd. 

A Hajós-Bajai Borvidéki Borverseny eredményei:

Összesen 69 fehér borral neveztek a termelők. Ezek közül 16 arany, 38 ezüst, 10 bronz, 5 oklevél került kiosztásra.

A pincészetek 15 rosét küldtek. Közülük 6 minta aranyat, 8 ezüstöt, 1 pedig bronz oklevelet kapott. Két nevezett siller bor ezüst elismerésben részesült.

A borvidékről 30 vörös minta közül 12 aranyat, 18 ezüstöt kapott.

A fehér borok közül a legjobbak:

1. Szemerey Pincészet: Nektár 2023.

2. Csanádi Szőlőbirtok: Sauvignon Blanc 2023.

3. Csanádi Szőlőbirtok: Irsai Olivér 2023.

Rosé:

1. Umenhoffer Pince: Kékfrankos rosé 2023.

2. Szemerey Pincészet: Flóra rosé 2023.

3. Csanádi Szőlőbirtok: Cabernet Sauvignon rosé 2023.

Vörös:

1. Koch Borászat: Cabernet Sauvignon barrique 2020.

2. Bergervin: Kékfrankos- Cabernet Sauvignon 2023.

3. Koch Borászat: Kékfrankos 20



 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!