Közélet

2016.10.19. 07:26

Az elhurcolt civileknek avatnak emléktáblát

„A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások" emléktábláját avatják fel október 21-én a kiskunhalasi vasútállomáson.

Tapodi Kálmán

A 16 órakor kezdődő avató ünnepségen a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum - Humán Szakképző Iskolája diákjai adnak műsort. Emlékbeszédet mondanak: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma  államtitkára, Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere és a rendezvényt szervező Pásztortűz Egyesület nevében, Végső István történész.

Az avatót követően a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából, konferencia kezdődik 17.30-tól a Csipkeházban. A magyarországi németek kitelepítéséről  dr. Zinner Tibor, a VERITAS Intézet 1945 után időszakot kutató csoportjának vezetője tart előadást. „Gulag, málenkij robot, szovjet fogság – értelmezési kérdések” a címmel Máthé Áron történész ( Nemzeti Emlékezet Bizottsága) szól a hallgatósághoz. Bank Barbara történész „A német ügy 1945”, Stark Tamás történész (Magyar Tudományos Akadémia), pedig a „Magyarok szovjet kényszermunkatáborokban” idézi a történéseket. Gulág kutatás időszerű kérdései és eredményei címmel Majorszki András számol be, a kiskunhalasi gyűjtőtáborról Végső István tart előadást.

 

Címkék#Kiskunhalas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!