Kultúra

2015.05.03. 22:19

Népi játék és gyermektánc találkozót rendeztek

Másodszor rendezte meg a lakiteleki Szivárvány Óvoda a Csintekerintő elnevezésű népi játék és gyermektánc találkozót. A környező településekről érkeztek óvodások, hogy részt vegyenek a programban.

Szentirmay Tamás

A művelődési ház nagy terme megtelt a műsorban szereplő gyerekekkel, kíváncsi szülőkkel, nagyszülőkkel. – Amikor ezt a találkozót megálmodtuk, arra gondoltunk, hogy biztosan vannak más óvodák is, akik annyira szeretik a népzenét, a néptáncot, a gyermekjátékot, mint mi. Akkor pedig miért ne hívjuk el őket, miért ne nézzük meg az ő táncukat, és miért ne köthetnénk meleg, szakmai barátságot. Romhányi Olga óvónővel találtuk ki ezt az ötletet, és segítőkre találtunk a nevelőtestületünkben – mondta megnyitójában Sütő Lászlóné ,a Szivárvány Óvoda vezetője. A védnökséget Lezsák Sándorné vállalta, aki 1993-ban létrehozta a Kösöntyű néptánccsoportot, amivel megteremtette Lakiteleken ezt a népi kultúrát. A Kösöntyű tagjai közül a Sallai házaspár az általános iskolában tanítja a néptáncot. Az óvodában Tábori Margit kezdte az oktatást, aki már nem dolgozik Lakiteleken. Méltó követője Romhányi Olga táncpedagógus, aki nem csak a nagyközségben, de a nyárlőrinci tagóvodában is oktatja az óvodásokat. A műsorban felléptek a lakiteleki Aprócska és Apró Táncosok, a tiszaalpári Tündérrózsa, a nyárlőrinci Toporgó, a kunszentmártoni Táncos Lábak és Pántlika csoportok.

A felnőtteket a Kösöntyű néptánccsoport képviselte, akik között ifjúsági táncosok is felléptek. A műsor befejezéseként valamennyi szereplő felment a színpadra és együtt táncoltak. Természetesen nem maradt el az ajándékozás sem. Minden felkészítő pedagógus mézeskalácsból készített ajándékot kapott. A gyerekek sem mentek haza üres kézzel, őket Lezsák Sándorné ajándékozta meg csokival.

 

Címkék#Lakitelek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!